Απεβίωσε στην Αμερική η Βορειοηπειρώτισσα αγωνίστρια Ρήνα Νούση

Απεβίωσε στην Αμερική η Βορειοηπειρώτισσα αγωνίστρια Ρήνα Νούση

Η Αικατερίνη (Ρήνα) Πέτρου-Νούση (Katherine R. Peters Nousis) μια από τις γηραιότερες Βορειοηπειρώτισσες της Αμερικής δεν υπάρχει πια ανάμεσά. Την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 102 ετών έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί της Πέμπτης, 20 Ιανουαρίου 2022, από τις 9. 30 – 11.00 π.μ. συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στην διεύθυνση, 1319 Main St., Fitchburg της Μασαχουσέτης για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στα τρισέγγονα. Στην συνέχεια παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παύλος Μπεμπής.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο Forest Hill Cemetery στο Fitchburg της Μασαχουσέτης παρακολούθησαν την ταφή της και να της απεύθυναν το στερνό αντίο.

Η Αικατερίνη (Ρήνα) και ο Σπύρος Νούσης την ημέρα του γάμου τους.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα τρία κορίτσια της Βιργινία (Virginia Hurtubise), Βαρβάρα (Barbara Lambropoulos) και Ιωάννα (Joanne Anderson), τα εγγόνια Paula και Scott Lynde, Elizabeth Philbin, Panayiotis και Tara Lambropoulos, Katherine L. και Kenneth Gaetz, Penelope L. και Jason Xanthakis, Alexis και Roderick Rodriquez και Gregory Anderson, τα 11 δισέγγονα, τα 8 τρισέγγονα, την ανιψιά της Ann Trodello, τον αναδεξιμιό της Michael Peters, τα λοιπά ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους, εδώ, στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας, π. Παύλος Μπεμπής, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η αείμνηστη ήταν μια από τις γηραιότερες Ελληνοαμερικανίδες της περιοχής και συνάμα μάρτυρας της ανοδικής πορείας και της ίδιας της κοινότητάς της.

Καθήμενοι από αριστερά Ευγενία, Ρήνα, Λίσα Πίτερς και Αντιγόνη Μαντέλας – Τροντέλος και όρθιοι, Βαρβάρα Λαμπροπούλου και Μάικ Πίτερς

«Υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος της κοινότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίες και έχει γαλουχήσει τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα με την αγάπη για την κοινότητα, την ομογένεια και την γενέτειρά της, την Βόρειο Ήπειρο», επεσήμανε ο π. Παύλος.

Δεύτερης γενιάς Βορειοηπειρώτισσα

Η Αικατερίνη (Ρήνα) Πέτρου – Νούση γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1919 στο Φίτζμπεργκ της Μασαχουσέτης. Οι αείμνηστοι γονείς της Ηλίας Πέτρου και Αντιγόνη, το γένος Κάτση, κατάγονταν από τα Σωφράτικα του νομού Αργυροκάστρου της Βορείου Ηπείρου. Οι γονείς της έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Δημήτρη, την Βασιλική, την Αικατερίνη και τον Πέτρο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η αείμνηστη Ρήνα Νούση

Το 1937 αποφοίτησε από το Λύκειο του Φίτσμπεργκ (Fitchburg High School) και μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια.

Το 1941 παντρεύτηκε με προξενιό με τον Σπύρο Νούση και μετά τον γάμο τους μετακόμισε στο Κλίντον της Μασαχουσέτης. Ο Σπύρος Νούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άη Νικόλα, ένα μικρό χωριό της Άνω Δρόπολης. Ο Σπύρος ήταν το μονάκριβο αγόρι του Βαγγέλη και της Ευγενίας Νούση και το 1937 ήρθε με την οικογένειά του για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

Ο Σπύρος έκανε διάφορες δουλειές μεταξύ των οποίων και του ράπτη και η Ρήνα εργαζόταν σε μεγάλα πολυκαταστήματα της περιοχής. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια και συγκεκριμένα την Βαρβάρα, την Ευγενία και την Ιωάννα και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών και των εγγονιών τους και τους παρείχαν την δυνατότητα να έχουν μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία.

Από αριστρερά ο Μάικ Πίτερς με τις κόρες της αειμνήστης Βαρβάρα, Ιωάννα και Ευγενία

Το 1965 ο Σπύρος και η Ρήνα αξιώθηκαν να εξαγοράσουν το εστιατόριο «C&M Pizza» στο Leominster της Μασαχουσέτης. Με την σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής μας κατάφεραν να επεκτείνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετά από μερικά χρόνια άνοιξαν το «Katie's Korner» στο Φίτσμπεργκ, το «The Colony Pizza» στο Ayer και το «Delphi Restaurant» στο Leominster.

Αν και η Ρήνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, εν τούτοις ο πόθος της για να επισκεφθεί τα μαρτυρικά χώματα της Βορείου Ηπείρου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή της με τον αγώνα της ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό.

Το 1991 όταν κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το σιδηρούν παραπέτασμα του Εμβέρ Χότζα ο Σπύρος και η Ρήνα με την Ευγενία επισκέφθηκαν τον Άη Νικόλα, τα Σωφράτικα και τα άλλα χωριά της Βορείου Ηπείρου και γνώρισαν πολλούς συγγενείς και φίλους.

Ο Σπύρος Νούσης κατάγονταν από την ίδια οικογένεια που κατάγεται και η Ανθούλα Νούση, το αηδόνι της Βορείου Ηπείρου, όπως είθισται να την αποκαλούν οι Βορειοηπειρώτες.

Ο Σπύρος απεβίωσε το 1998, αλλά η Ρήνα δεν το έβαλε κάτω. Η αγάπη για τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της έδωσαν δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσει την θλίψη και να ζήσει τρεις επί πλέον δεκαετίες γεμάτες με χαρές και επιτυχίες.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας στην διεύθυνση The Holy Trinity Greek Orthodox Church, 1319 Main St. Fitchburg, MA 01420.

Ο Σπύρος και η Ρήνα Νούση

Η ευθύνη της κηδείας έχει ανατεθεί στο Γραφείο Τελετών Brandon Funeral Home.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη.

Δημήτρης Τσάκας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου