Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρης

Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρης

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ένας άξιος αγωνιστής και συνάμα μια δυναμική προσωπικότητα ολόκληρης της Ηπείρου, ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφών Κοντούρης.

Ο κ. Κοντούρης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών στα Γιάννενα. Από το 1975 και μέχρι το 2015 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έπειτα αφού παραιτήθηκε, ακολούθησε η διαδοχή του κ. Νίκου Υφαντή.

Από πλευράς του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών έλαβε την απόφαση να τον ανακηρύξει επίτιμο πρόεδρο, απονέμοντάς του Τιμητική Διάκριση για την αγόγγυστη 40ετη προσφορά του στο Βορειοηπειρωτικό.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος, μέσω ανάρτησής του στο διαδίκτυο παραθέτει τα παρακάτω λόγια για τον αείμνηστο κ. Κοντούρη:

«Μόνο γλυκές αναμνήσεις για το ν Γιαννιώτη ηγέτη-εργάτη του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Ξενοφώντα Κουντούρη που πάει να ... συναντήσει τον αγαπητό μου δάσκαλο και φίλο Μενέλαο Ζώτο. Αρχές δεκαετίας του '90 η πανίσχυρη μυστική Αλβανική υπηρεσία SHIK είχε επικυρήξει τους δυο αχώριστους φίλους και ήθελε όσο-όσο τα κεφάλια τους. Πιστοί, μέχρι το τέλος, δεν καταδέχτηκαν ποτέ να εξαργυρώσουν πολιτικά την υπεραξία τους. Απ' τα πατρικά τους χέρια, παρέλαβα την χαλκευμένη δικογραφία εις την Αλβανικήν για τα 5 φυλακισμένα στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τότε που ο Πάγκαλος ... αιφνιδιάστηκε απ' το ρεπορτάζ του Anrenna tv και έβγαζε ... άχρηστους τους διπλωμάτες της πρεσβείας μας επειδή αγνοούσαν το περιεχόμενο της στημένης δικογραφίας. Τότε που το Ελ. ΥΠΕΞ, εξαναγκάστηκε σε ανακοίνωση κατακραυγής. Τόση αγάπη και τόση βοήθεια! Η ύπαρξη και η φυγή του Κυρίου Ξενοφώντα και του φίλου μου Μενελάου, ήταν και θα είναι η πιο μελαγχολική ανάμνηση μέσα στην καρδιά μου. Και τόσο συχνή όπως τότε που τρύπωνα σούρουπο στη Χ. Τρικούπη, στο ισόγειο του ιστορικού ιδρύματος για να βγάλω την είδηση. Τότε που ο αμείλικτος τηλεοπτικός ανταγωνισμός απορούσε για το αποτέλεσμα. "Ξενοφώντα, τον Βασίλη θα βοηθήσουμε πρώτα, αυτό επιβάλει η συνείδηση μας", του έλεγε ο Μενέλαος και πρόεδρος έγνεφε χωρίς ουδεμία αντίρρηση. Μόνο περηφάνια στις οικογένειες τους και μετά σ' εμάς που οι ιδέες τους θα μας φωτίζουν για τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά της πατρίδας!!!»

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του αείμνηστου κ. Κοντούρη το 2012 στη σελίδα μας:

Ας είναι ελαφρύ το χώμα. Καλό ταξίδι κύριε Ξενοφώντα.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου