Η Πρίστινα οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Μεσογειακών Αγώνων του 2030

Η Πρίστινα οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Μεσογειακών Αγώνων του 2030

Το Κοσσυφοπέδιο κατάφερε να εξασφαλίσει τη φιλοξενία για ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στην Ευρώπη, καθώς έγινε επίσημα ο οικοδεσπότης των Μεσογειακών Αγώνων του 2030.

Αυτό αποφασίστηκε χθες στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής των ΟΜΑ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, ενώ ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Albin Kurti και η υπουργός Αθλητισμού Hajrulla Çeku.

Πριν από την έγκριση, η Συνέλευση τροποποίησε έναν κανονισμό που απαγόρευε στα περίκλειστα κράτη να οργανώνουν ΟΜΑ. Και αυτό άνοιξε επίσημα τον δρόμο για το Κόσοβο να κερδίσει τον οικοδεσπότη.

Κατά την ψηφοφορία, από τους 66 παρευρισκόμενους αντιπροσώπους, ψήφισαν 55 υπέρ, 8 ήταν κατά, ενώ 3 απείχαν για την Πρίστινα ως πόλη για να αναλάβει τη διοργάνωση, όπου συμμετέχουν αθλητές από 26 χώρες, εκ των οποίων οι 10 δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.

Το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να επενδύσει 250 εκατομμύρια ευρώ για τη διοργάνωση αυτού του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, ενώ το Prishtina 2030 θα είναι η XXI διεξαγωγή των ΜΑΜ. Οι προσπάθειες της Σερβίας να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία ήταν ανεπιτυχείς.

«Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ δημόσιες επενδύσεις σε γήπεδα, πισίνες, αθλητικές αίθουσες και άλλες αθλητικές υποδομές.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη ιδιωτικές επενδύσεις σε καταλύματα, ξενοδοχεία και τουρισμό.

Εκτός από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων, μέσω αυτών θα εδραιωθεί η κρατική εικόνα στη διεθνή σκηνή, θα ενισχυθεί το κράτος και η ταυτότητα, καθώς και θα γίνουν επενδύσεις σε εκσυγχρονισμένες φυσικές υποδομές», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Οικονομικών του Κοσόβου, Hekuran Murati.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου