Τεράστια μυστηριώδης μινωική δομή ανακαλύφθηκε στην Κρήτη

Τεράστια μυστηριώδης μινωική δομή ανακαλύφθηκε στην Κρήτη

Σε ανασκαφές κοντά στο Καστέλλι της Κρήτης, εντοπίστηκε μια μνημειώδης κατασκευή άγνωστη έως τώρα στην μινωική αρχαιολογία, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα κυκλικό συγκρότημα, διαμέτρου περίπου 48 μέτρων, που καλύπτει 1.800 τ.μ. και αποτελεί το πρώτο αυτού του είδους που έρχεται στο φως στην Κρήτη.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν πως ίσως λειτουργούσε ως κοινοτικό κτίριο, ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

Αποτελείται από 8 ομόκεντρους δακτυλίους, σχηματίζοντας στο κέντρο ένα κυκλικό κτίριο 15 μέτρων. Το εσωτερικό του (9 μέτρα) διαιρείται σε 4 τεταρτημόρια.

Μια δεύτερη ζώνη περιβάλλει την κεντρική, με ακτινωτούς τοίχους να τέμνουν τους δακτυλίους και να δημιουργούν μικρότερους χώρους. Η δομή θυμίζει λαβύρινθο, με τους χώρους να συνδέονται μέσω στενών ανοιγμάτων.

Η χρήση του μνημείου χρονολογείται από το 2000 έως το 1700 π.Χ., ενώ ευρήματα κεραμικής μαρτυρούν πως η χρήση του συνεχίστηκε και αργότερα.

Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Παπούρα, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και εντοπίστηκε τυχαία κατά τις εργασίες για την εγκατάσταση ραντάρ στο νέο αεροδρόμιο Κρήτης.

Η ανακάλυψη οδήγησε σε σύσκεψη με επικεφαλής την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, για την αξιολόγηση των ευρημάτων και την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για την τοποθέτηση των ραντάρ.

Η Μενδώνη τόνισε την ανάγκη συνέχισης της ανασκαφής και προστασίας του μνημείου, λόγω της μοναδικότητάς του.

Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως η δομή και η διάταξη του μνημείου δεν έχει προηγούμενο στην Κρήτη της ίδιας περιόδου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου