Ο μαθηματικός υπολογισμός της μέρας που καθορίζεται το ελληνικό Πάσχα

Ο μαθηματικός υπολογισμός της μέρας που καθορίζεται το ελληνικό Πάσχα

Η χρονολόγηση του Πάσχα έχει προβληματίσει τους θεολόγους εδώ και αιώνες.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, γιορτάζουν το Πάσχα αργότερα από τους περισσότερους στον δυτικό κόσμο. Αλλά αυτό γίνεται για μαθηματικούς λόγους.

Η χρονολόγηση του ελληνικού Πάσχα είναι περίπλοκη

Η διαφορά στην ημερομηνία του Πάσχα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας οφείλεται στην υιοθέτηση διαφορετικών ημερολογίων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζεται στο Ιουλιανό Ημερολόγιο, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και ο δυτικός κόσμος ακολουθούν το Γρηγοριανό.

Η βασική διαφορά στηρίζεται στον τρόπο υπολογισμού των δίσεκτων ετών. Το Ιουλιανό Ημερολόγιο έχει δίσεκτο έτος κάθε 4 χρόνια, ενώ το Γρηγοριανό τροποποιεί αυτόν τον κανόνα, εξαιρώντας τα εκατονταετή έτη που δεν διαιρούνται με το 400.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο ήταν μια μεταρρύθμιση του προηγούμενου ρωμαϊκού ημερολογίου. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 46 π.Χ. με διάταγμα. Σχεδιάστηκε με τη βοήθεια Ελλήνων μαθηματικών και Ελλήνων αστρονόμων όπως ο Σωσιγένης από την Αλεξάνδρεια.

Αλλά τα πράγματα ήταν ακόμα κάπως στραβά. Είχε μια δίσεκτη μέρα κάθε τέσσερα χρόνια, κάτι που αποδείχτηκε υπερδιόρθωση. Ο μέσος όρος του έτους είχε τώρα 365,25 ημέρες - μόλις λίγο περισσότερο από 365,24219. Μέχρι τη δεκαετία του 1570, αυτές οι μικρές διαφορές είχαν αθροιστεί.

Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος XIII, θέλοντας να συγχρονίσει το ημερολόγιο με τις εποχές, διέταξε την αφαίρεση 10 ημερών από το Ιουλιανό, δημιουργώντας το Γρηγοριανό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υιοθέτησε αυτή την αλλαγή, διατηρώντας το Ιουλιανό για τις θρησκευτικές γιορτές, πλην των σταθερών, όπου υιοθέτησε το Αναθεωρημένο Ιουλιανό.

Η διαφορά στα ημερολόγια επηρεάζει τον υπολογισμό του Πάσχα, το οποίο εξαρτάται από την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο μετά από αυτήν. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ορίζει την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο (3η Απριλίου στο Γρηγοριανό), καθορίζοντας το Πάσχα ως την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί.

Παρ' ό,τι η διαφορά στα ημερολόγια μπορεί να μπερδεύει, δεν αγγίζει θέματα πίστης. Το Ελληνικό Πάσχα, με τις παραδόσεις του, όπως το αρνί στη σούβλα, το τσουρέκι, η μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και θρησκευτικής ταυτότητας.

Διαβάστε και:

...

Γιατί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα είναι σε διαφορετικές ημερομηνίες;

Η Ελλάδα αναμένει το Πάσχα στις 5 Μαΐου, ενώ η δυτική Ευρώπη θα έχει γιορτάσει ήδη στις 31 Μαρτίου. Η αιτία; Η διαφορά ημερολογίου! Ενώ οι Δυτικές Εκκλησίες ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Ελλη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Τασος 29/04/2024 15:07

Και τα Χριστούγεννα με το παλιό είναι 7ιανουαριου

Και τα Χριστούγεννα με το παλιό είναι 7ιανουαριου

Προσθήκη σχολίου