Times Higher Education World University Rankings: Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα χίλια κορυφαία ΑΕΙ παγκοσμίως

Times Higher Education World University Rankings: Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα χίλια κορυφαία ΑΕΙ παγκοσμίως

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στην περίφημη κατάταξη των χιλίων κορυφαίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο. Η πρόσφατη κατάταξη των Times Higher Education World University Rankings για το 2024 περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση 1.904 πανεπιστημίων που εκτείνονται σε 108 χώρες και περιοχές.

Οκτώ ελληνικά Πανεπιστήμια στις 1000 καλύτερες κατατάξεις
Δύο ελληνικά πανεπιστήμια διεκδικούν παρόμοιες θέσεις σε αυτή την κατάταξη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με 14.100 φοιτητές, μοιράζεται την υψηλότερη κατάταξη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο διαθέτει 67.900 φοιτητές. Και τα δύο από αυτά τα αξιόλογα ιδρύματα εμπίπτουν στο εύρος 501 έως 600.

Ακολουθούν στενά το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που έχουν εξασφαλίσει θέσεις από 601 έως 800, με εγγεγραμμένους περίπου 3.000 και 13.500 φοιτητές, αντίστοιχα. Επιπλέον, τέσσερα ακόμη ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κερδίσει θέσεις μεταξύ 801 και 1.000. Μεταξύ αυτών είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μεταξύ αυτών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο, που φιλοξενεί σχεδόν 50.000 φοιτητές στις διάφορες σχολές του.

Ταυτόχρονα, η κατάταξη ρίχνει φως σε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ανάμεσα στα οκτώ ιδρύματα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει το υψηλότερο ποσοστό, με έντεκα τοις εκατό των φοιτητών του να προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει το μικρότερο ποσοστό, με μόλις ένα τοις εκατό των φοιτητών του να προέρχονται από άλλες χώρες.


Τα αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια κυριαρχούν στη λίστα
Η κατάταξη 2024 Ranking, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, αξιολόγησε 1.904 πανεπιστήμια από 108 χώρες και περιοχές με βάση δεκαοκτώ δείκτες απόδοσης που αντικατοπτρίζουν τις βασικές τους αποστολές. Η κατάταξη καταδεικνύει ξεκάθαρα ένα μείγμα βρετανικής και αμερικανικής κυριαρχίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την πρώτη θέση της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικεί την πρώτη θέση για όγδοη συνεχή χρονιά. Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε τη δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση στην κατάταξη κατέκτησε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο), το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο Γέιλ συμπληρώνουν το top 10 της ελίτ.

Η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων 2024 χρησιμοποίησε την καινοτόμο μεθοδολογία WUR 3.0. Υποστηρίχτηκε από δεκαοκτώ διαμορφωμένους δείκτες απόδοσης, που αξιολογούσαν τα πανεπιστήμια σε τομείς όπως η διδασκαλία, η ποιότητα της έρευνας και η διεθνής δέσμευση.

Η φετινή ανάλυση εξέτασε περισσότερες από 134 εκατομμύρια αναφορές από 16,5 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις και έλαβε στοιχεία από 68.402 μελετητές παγκοσμίως. Συγκέντρωσε στοιχεία από 2.673 ιδρύματα, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του ακαδημαϊκού τοπίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται με 169 ιδρύματα συνολικά και 56 στα κορυφαία 200, ενώ η Ινδία ξεπερνά την Κίνα με 91 εκπροσωπούμενα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κάνουν το ντεμπούτο τους στην κατάταξη: Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια και Αρμενία. Αυτό υπογραμμίζει σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου