Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο χορευτικό αντάμωμα στη Λιβαδειά Φοινίκης

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο χορευτικό αντάμωμα στη Λιβαδειά Φοινίκης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς», με έδρα την Λιβαδειά, Δήμου Φοινίκης, με τις ποικίλες δραστηριότητες που διοργανώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνει ζωή στον βορειοηπειρωτικό χώρο και έγινε πλέον δημοφιλής.

Την 15η Ιουλίου ο Πολιτιστικός αυτός Σύλλογος, σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων και την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, διοργάνωσαν στο αμφιθεατρικό προαύλιο του Πολιτιστικού Μεγάρου «Κατίνα Παππά», στη Λιβαδειά, το Πρώτο μεγάλο χορευτικό Αντάμωμα με την συμμετοχή Πολιτιστικών και Μορφωτικών Συλλόγων από τον Βορειοηπειρωτικό και Ελλαδικό χώρο.

Για τέσσερις ώρες κατά σειρά 28 Σύλλογοι από την Ηγουμενίτσα, Παραπόταμο, Άρτα, Κρήτη, Γιαννιτσά, Ελευσίνα, Κόνιτσα, Ζίτσα, Πρέβεζα, Νέα Μάκρη, Σέρρες, Πελοπόννησο, Άνω Λιόσια Αθήνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης «Δέρβη», ο Σύλλογος Γυναικών Αγίων Σαράντα «Ρόδον το αμάραντο», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολη και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Κοσμάς Μουρσίου, δόνησαν τη Λιβαδειά με τους χορούς τους.

Οι 840 χορευτές έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες μέσω των παραδοσιακών χορών του τόπου τους, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων θεατών, απ' όλες τις κοινότητες του Δήμου.

35 είδη παραδοσιακών ενδυμασιών, της κάθε περιοχής, η μία καλύτερη από την άλλη, ένα υπερθέαμα χρωμάτων, ακτινοβόλησαν στο φως των προβολέων με τις λαμπερές και φανταχτερές ιδιομορφίες τους. Δέκα μουσικοί παραδοσιακών οργάνων με τον πολυτάλαντο Νίκο Φιλιππίδη, ρύθμισαν όλους τους παραδοσιακούς χορούς.

Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις, από την πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτριο Σαχαρίδη, τον βουλευτή της περιοχής Νίκο Κούρη, το Δήμαρχο Φοινικαίων Ρωμαίο Τσιάκουλη, την Πρόεδρο Γραφείου Μειονοτήτων παρά του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνα Βεζιάνη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κοσμάς» Ανέτα Γκούντη, καθώς και στον Ηπειρώτη χοροδιδάσκαλο, τον καθηγητή Βαγγέλη Γιούσα.

Στο χώρο προβλήθηκαν, σε εκθέσεις, το συγγραφικό έργο από το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, προϊόντα τοπικών παραγωγών, χειροτεχνήματα και έκθεση φωτογραφίας.

Το Πρώτο Αντάμωμα στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν όλα τόσο καλά. Τόσο τέλεια. Όλα τους στην εντέλεια. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,, η σφυρηλάτηση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλαδητών και των Βορειοηπειρωτών.

Βαγγέλης Παπαχρήστος


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου