Τελετή λήξης και απονομή βραβείων στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δερόπολης

Τελετή λήξης και απονομή βραβείων στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δερόπολης

Με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία της 3ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δερόπολης που εξελίσσεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Στόχος του φεστιβάλ, του οποίου εμπνευστής και δημιουργός είναι ο ζωγράφος Κώστα Ζόνγκα, είναι η πιο στενή πολιτιστική συνεργασία Αλβανίας και Ελλάδας κυρίως μέσα από την προώθηση των ανθρώπινων αξιών, του πολιτισμού και της παράδοσης της Δρόπολης.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 3 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο της Αδιανούπολης, κοντά στο χωριό Σωφράτικα, ενώ η τελετή λήξης στον αίθριο χώρο του παλιού σχολείου της Δερβιτσάνης, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελεί το νέο χώρο πολιτισμού του Δήμου Δερόπολης- Πωγωνίου.

Στον ίδιο χώρο λειτούργησαν και τα κινηματογραφικά εργαστήρια animation και ντοκιμαντέρ στα οποία συμμετείχαν παιδιά από την περιοχή.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετείχαν ταινίες Ελλήνων και Αλβανών δημιουργών. Παράλληλα, προβλήθηκαν ταινίες animation από την Κύπρο και ταινίες που δημιούργησαν παιδιά σε μια επιλογή της Camera Zizanio.

Τις κριτικές επιτροπές αποτελούσαν, για τις ταινίες μυθοπλασίας οι Νίκος Θεοδοσίου, Νίκος Αναγνωστόπουλος και Odise Kote, ενώ για τις ταινίες animation οι Esmeralda Llongo, Χαράλαμπος Μαργαρίτης και Στέφανος Μονδέλος.

Τα βραβεία

Για τις ταινίες μυθοπλασίας:

  • Βραβείο Καλύτερης ταινίας στην ταινία «Φυτεύοντας δέντρα» του Fabio Seferi.
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας στην ταινία «Η Κάντιλακ και η Blackberrie» της Suela Bako.
  • Το Βραβείο της Επιτροπής για νέους δημιουργούς στην ταινία «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου.
  • Το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Έλενα» του Mateos Cingi και «Βανκούβερ» της Άρτεμις Αναστασιάδου.
  • Δύο ειδικές μνείες για την εξαιρετική ευαισθησία με την οποία προσέγγισαν τα θέματά τους απονεμήθηκαν στις ταινίες «Ηλιόλουστος» του Rain Nikola και «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση.

Για τις ταινίες animation:

  • Βραβείο καλύτερης ταινίας Animation στην ταινία «GILGAMESHI» του SHAQIR VESELI.
  • Βραβείο Animation για την Καλύτερη Σκηνοθεσία στην ταινία «ΓΕΓΟΝΕ» του Γιάννη Ζιόγκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου