Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ «Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα Αξιών - Κοιτίδα πολιτισμού»

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ «Βόρειος Ήπειρος: Πατρίδα Αξιών - Κοιτίδα πολιτισμού»

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκε το Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στην Περιφέρεια Αττικής, με θέμα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΩΝ - ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», Πολιτιστικό ταξίδι στις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα - Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά - Κρατάμε ζωντανή την ιστορία, την ταυτότητα και την παράδοσή μας, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων.

Η πολιτιστική εκδήλωση αποτέλεσε μια από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δράσεων, τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και έγινε με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του Μουσικοχορευτικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ ήταν η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης και η ανάδειξη του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου. Την εκδήλωση παρουσίασε η Δημοσιογράφος Άννα Τσίμου ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης "Δερόπολη".

Στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ συμμετείχαν Πολιτιστικοί και Χορευτικοί Σύλλογοι από την Βόρειο Ήπειρο, την Κρήτη, τον Πόντο και την Κύπρο με περισσότερους από 180 χορευτές και περιλάμβανε χορούς από τον κάθε τόπο από τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και ζωντανή παραδοσιακή μουσική επί σκηνής. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα χορευτικά συγκροτήματα και πολυφωνικά σχήματα που ενθουσίασαν με την παρουσία τους και δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι χορευτικές ομάδες με τους μικρούς και μεγάλους χορευτές, έδειξαν πόσο στηρίζουν τις παραδόσεις του τόπου μας και με τη σεμνότητα και λεβεντιά τους ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Πολιτιστικοί σύλλογοι, χορευτικές ομάδες και πολυφωνικά σχήματα της Βορείου Ηπείρου από την Αθήνα αλλά και από τα χωριά της Βόρειου Ηπείρου, έδωσαν το παρών, καταχειροκροτήθηκαν και παρουσίασαν το πρόγραµµα τους µε μεράκι και αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και την παράδοση του τόπου τους. Στην εκδήλωση «παντρεύτηκαν» η ιστορία των παραδόσεων της Κρήτης, του Πόντου, της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις κάθε τόπου ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή την ιστορία αιώνων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μοιρολόι από τον καταξιωμένο μουσικό Τάσο Μαγκλάρα, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους εκείνους που διαχρονικά με την ανιδιοτελή προσφορά τους και το απαράμιλλο σθένος τους, αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τις πανάρχαιες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Πολιτισμού ενώ ακολουθήσε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε χορευτικό, με χορευτές από την Κύπρο, Β.Ηπειρο, Κρήτη και τον Πόντο, αφιερωμένο στον ιερό αγώνα των Χειμαρριωτών με αφορμή την παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμμάρας Φρέντη Μπέλερη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από το Μουσικό σύνολο «Τα Παιδιά του Ήλιου» και τον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη κ. Κώστα Νούσια στο Σαξόφωνο. Τα μέλη του μουσικού συνόλου, ήταν στο Βιολοντσέλο ο Δημήτρης Κοτταρίδης, στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, τραγούδησαν οι mezzo-soprano Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και Αλκέτα Τάλλιου, ενώ στο χορωδιακό συμμετείχαν οι Ελένη Αμπατζοπούλου, Τζο Μπικ, Ευτυχία Μπολλάνου και Σοφία Σαμούρη.

Η εκδήλωση καθόλη τη διάρκεια πλαισιώθηκε από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής και περιλάμβανε τραγούδια και σκοπούς από την Βόρειο Ήπειρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Κύπρο.

Ανεξάρτητη συμμαχία για την Αττική


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου