Ιταλικά ΜΜΕ διατυμπανίζουν την κατάχρηση του Εθνικού Πάρκου του Βουθρωτού

Ιταλικά ΜΜΕ διατυμπανίζουν την κατάχρηση του Εθνικού Πάρκου του Βουθρωτού

Η ιστοσελίδα του Rai αφιέρωσαε ένα ρεπορτάζ για το θέμα του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού για το σχέδιο και την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης.

Στην Αλβανία οι περιβαλλοντολόγοι και η αντιπολίτευση έχουν αντιταχθεί ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει τη διαχείριση του αρχαιολογικού πάρκου σε στρατηγικούς επενδυτές.

«Το νότιο άκρο της Αλβανίας είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή της χώρας. Οι λευκές παραλίες των Αγίων Σαράντα και του Εξαμιλίου που αφρίζουν στα γαλάζια νερά του Ιονίου και πάνω απ' όλα το Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού, ανακηρύχθηκαν μνημείο κληρονομιάς της UNESCO το 1992. Υπέροχο μέρος με θέα την Κέρκυρα, ένα πάρκο που περιέχει μεγάλους θησαυρούς αρχαιολογικούς και φυσικούς με ποικιλία ζώων και φυτών, τόσο που το 2003 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως περιοχή υγροτόπων Ραμσάρ διεθνούς σημασίας. Όμως, κινδυνεύει από την απόφαση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να αναθέσει τη διαχείριση του πάρκου στο Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης, απόφαση αντίθετη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσέφυγαν στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο», δηλώνει ο δημοσιογράφος Gianni Giampietro. στο άρθρο του.

«Το πρόβλημα με το Βουθρωτό τώρα έχει να κάνει με τη διαχείριση πάνω από όλα. Το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο που αναθέτει τη διαχείριση του πάρκου σε ένα ιδιωτικό ξένο ίδρυμα. Το Βουθρωτό είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό στη χώρα και αυτό είναι ένα σημείο που πολλοί Αλβανοί αρχαιολόγοι και ερευνητές δεν μπορούν να δεχτούν», δηλώνει ο Auron Tare.

Και συνεχίζει: «Ένα άλλο ερώτημα αποτελεί εάν θα καταργηθεί η προστασία του πάρκου. Είναι μια απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, για την κατάργηση προστασίας 800 εκταρίων. Αυτός είναι ο λόγος που εργάζομαι για χρόνια ως διευθυντής του πάρκου για να το προστατεύσω από την κερδοσκοπία και από την ανάπτυξη των τουριστικών χωριών. Και τώρα θα χτιστούν δύο τουριστικά χωριά στην περιοχή που δεν υπόκειται πλέον σε προστασία».

Το άρθρο αναφέρει περαιτέρω ότι η περιοχή που προστατεύεται ως κληρονομιά της UNESCO είναι περίπου 2.900 εκτάρια και περιβάλλεται από μια ευρύτερη ζώνη προστασίας, ενώ ολόκληρο το πάρκο εκτείνεται σε 9.000 εκτάρια. Στο Εξαμίλι, στον κόλπο του Μοναστηριού, έχουν προβλεφθεί επενδύσεις για τουριστικά χωριά συνολικά 28 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου