Παρέμβαση Μητσοτάκη για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Παρέμβαση για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «The Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times, Enhancing Resilience and Sustainability» στους Δελφούς.

«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.

Η ομιλία έγινε 50 χρόνια από τη στιγμή που η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά τέθηκε σε εφαρμογή, με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δύο απειλές που επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, την κλιματική κρίση και τον υπερτουρισμό. «Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν», ανέφερε.

«Εφαρμόζουμε εδώ και 3,5 χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO», επισήμανε.

Όπως είπε, το σχέδιο για την Ακρόπολη ολοκληρώθηκε. Επίσης «χρησιμοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για παράδειγμα στο Δίον και στα Μάλια, για αντιπυρική προστασία στους Φιλίππους και στον Μυστρά. Και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων, πτώσης βράχων, εδώ στους Δελφούς. Πρόκειται για πολύ περίπλοκα και πολύ ακριβά έργα, αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε αυτούς τους μοναδικούς χώρους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει, σε συνολικό κόστος, τα 100 εκατομμύρια ευρώ». Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, είπε, είναι η πράσινη μετάβαση, ανεξάρτητα από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου