Δυτικά Βαλκάνια: Η Ιλλυρική Διαδρομή των Μνημείων

Δυτικά Βαλκάνια: Η Ιλλυρική Διαδρομή των Μνημείων

Τι κοινό έχουν το κρασί και η αρχαιολογία; Η απάντηση έρχεται από την Ιλλυρική Διαδρομή, που συνδέει μεταξύ τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην Αλβανία, τη Βοσνία-Εργεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο γεωγραφικός αυτός προορισμός δόθηκε από τους Ρωμαίους, όταν όλη η περιοχή πέρασε στην κατοχή τους:

«Είναι μια προέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Δρόμου του Κρασιού του Δούναβη. Αυτή η διαδρομή συνδυάζει την τέχνη, τον οίνο, την αρχαιολογία και την περιπέτεια. Δημιουργεί έναν πολιτιστικό διάδρομο που εμπεριέχει την κουλτούρα της περιοχής» αναφέρει η Μιλένα Φιλίποβιτς, ειδική σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού.

Κάθε τοποθεσία είναι μια αναπαράσταση του τρόπου που ζούσαν οι άνθρωποι μεταξύ του 2ου και του 6ου αιώνα. Η βασική ιδέα είναι οι επισκέπτες να μην μαθαίνουν μόνο την ιστορία της περιοχής, αλλά να ανακαλύπτουν και τα τοπικά κρασιά. Υπάρχουν πάρα πολλοί αμπελώνες τριγύρω.

Εάν δεν σας αρέσει το κρασί, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να δείτε. Η Βαλκανική Διαδρομή των Μνημείων αποτίει φόρο τιμής σε αφαιρετικά και μοντέρνα μνημεία κατασκευάστηκαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και αποτελούν κληρονομιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διαδρομή εστιάζει στην αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τη σημασία 40 μνημείων σε έξι χώρες: «Είναι ένας συνδυασμός τέχνης και φύσης, που προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι. Μπορείτε να επισκεφτείτε αυτά τα πολύ σημαντικά μνημεία» επισημαίνει η Μιλένα Φιλίποβιτς.

Το εντυπωσιακό με την επιλογή αυτών των μνημείων είναι ότι δεν έχουν σχέση με την βαλκανική ιστορία και το αρχιτεκτονικό στυλ της περιοχής. Αυτά τα μνημεία έχουν να κάνουν με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, τη γεωμετρική αφαίρεση, τον μινιμαλισμό και την land art. Προσφέρουν λοιπόν τη μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη να δει μια άγνωστη πλευρά των δυτικών Βαλκανίων.

Η σημασία πολιτιστικών διαδρομών όπως η Ιλλυρική Διαδρομή και η Βαλκανική Διαδρομή των Μνημείων είναι καθοριστική για την περιοχή. Μέσω αυτών, τα εμπλεκόμενα κράτη θέλουν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Ο στόχος είναι αυτές οι διαδρομές να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να ξεκλειδώσουν το δυναμικό της πληθωρικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο.

Πηγή: euronews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου