Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις χρήσης όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία όταν αυτά στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας σε συνέντευξή του στον Economist.
"Ήρθε η ώρα οι σύμμαχοι να εξετάσουν εάν θα πρέπει να άρουν ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα όπλα που δωρίζονται στην Ουκρανία", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιοδικό.
Ο Στόλτενμπεργκ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κανένα μέλος του ΝΑΤΟ στα σχόλιά του, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που διστάζουν να επιτρέψουν στα όπλα τους να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι εντός της Ρωσίας.
Εάν η Ουκρανία στερηθεί το δικαίωμα να χτυπά ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους με μάχες να διεξάγονται στην περιφέρεια του Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, θα είναι δύσκολο για τη χώρα να αμυνθεί, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος αυτοάμυνας "θα πρέπει να περιλαμβάνει την δυνατότητα να χτυπά επίσης στόχους σε ρωσικό έδαφος, όταν πρόκειται για στρατιωτικούς, νόμιμους στόχους".
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι πιέζει τους συμμάχους να δώσουν άδεια χρήσης οπλικών συστημάτων που παρέχονται στην Ουκρανία για να χτυπηθούν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας. "Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις γιατί δεν πρόκειται για επίθεση ουκρανικού στρατού με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος", είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα. "Πρόκειται για άμυνα".
Τα σχόλια του επικεφαλής του ΝΑΤΟ σχολιάστηκαν ευρέως στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσαν έντονη απάντηση από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας
"Αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι προσκεκλημένοι στην υποτιθέμενη "διάσκεψη ειρήνης" στην Ελβετία", είπε η Ζαχάροβα το Σάββατο στο κανάλι της στο Telegram, αναφερόμενη σε μια σύνοδο κορυφής με επίκεντρο την Ουκρανία που προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου.
Σχόλια