Σύλληψη Ρουμάνου για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας

Σύλληψη Ρουμάνου για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας

Ρουμάνοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν ποινική έρευνα εις βάρος Ρουμάνου πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία και ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Η Υπηρεσία Ερευνών κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας (DIICOT) της Ρουμανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο ύποπτος παρακολουθούσε εθνικές ή ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Τούλτσεα της νοτιοανατολικής Ρουμανίας--κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία--από την αρχή του 2022.

Ο ύποπτος "συνέλεγε στρατιωτικές πληροφορίες και έβγαζε φωτογραφίες στρατωτικού εξοπλισμού, ενώ παρακολουθούσε τις κινήσεις του προσωπικού στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία, υλικό το οποίο στη συνέχεια έστελνε σε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι", αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι δικαστήριο της Ρουμανίας έχει εγκρίνει τη σύλληψη του υπόπτου και την κράτησή του για 30 μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα.

Η σύλληψη είναι η πρώτη του είδους στη Ρουμανία, κόμβο δυτικών στρατιωτικών και ανθρωπιστικών προμηθειών προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη με email.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, μοιράζεται ένα σύνορο μήκους 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και θραύσματα από ρωσικά drones που έχουν πέσει επανειλημμένα στο έδαφός της καθώς η Μόσχα εξαπολύει επιθέσεις με στόχο ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται στην απέναντι όχθη του Δούναβη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου