Σαν σήμερα το 1920 η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα απ' το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο

Σαν σήμερα το 1920 η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα απ' το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο

Σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1920 το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο (Αγγλία - Γαλλία - ΗΠΑ) αποφασίζει την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, η οποία ελλείψει στρατιωτικών δυνάμεων, αργεί να εκτελέσει την απόφαση με αποτέλεσμα να καταγγείλει η Ιταλία το σύμφωνο Βενιζέλου – Τιτόνι.

Επίσης στα τέλη του 1921 η Ιταλία επαναφέρει με παράτυπο τρόπο, σε ισχύ το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και το 1923 ορίζονται εκ νέου τα σύνορα Ελλάδος – Αλβανίας, εις βάρος της Ελλάδας και των Βορειοηπειρωτών.

Επιπλέον κατά την ίδια εποχή 14 χωριά γύρω από την Φλώρινα, που ανήκαν στην Ελλάδα, από το 1912, παραδίδονται στην Αλβανία σε ένδειξη καλής θελήσεως. Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα απελευθερώνει την μία μετά την άλλη, τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου, μέχρι την στιγμή που μπαίνει και η Γερμανία στον πόλεμο, κατά της Ελλάδος κι ακολουθεί η Γερμανική κατοχή.

Μετά την απελευθέρωση,χάνεται μία ακόμη ευκαιρία, για την ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, γιατί δεν συμφωνεί .

Οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να παίζουν το άθλιο και πονηρό παιχνίδι τους, εις βάρος της Ελλάδας και χιλιάδων γηγενών Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου