8 Δεκεμβρίου 1940: Η απελευθέρωση του Αργυροκάστρου από τον Ε.Σ.

8 Δεκεμβρίου 1940: Η απελευθέρωση του Αργυροκάστρου από τον Ε.Σ.

Σαν σήμερα το 1940, κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη Ιωάννη Κουδούνα, που ανήκε στην IV Μεραρχία, μετά από σκληρές μάχες, καταφθάνει στην περιοχή Βάλτιστα – Καστάνιανη – Κεράσοβο, με σκοπό του να εισέλθει στον αγώνα και να αντικαταστήσει την ΙΙΙ Μεραρχία.

Το 11ο Σύνταγμα στάθμευσε στην περιοχή Μουζίνα, όπου και ήταν έτοιμο να αντικαταστήσει το 12ο Σύνταγμα.

Η Μεραρχία φτάνοντας στη γραμμή του μετώπου, είχε σκοπό της να οργανώσει τρία συγκροτήματα, με τελική του κατεύθυνση το Αργυρόκαστρο.

θα οργάνωνε τρία συγκρο­τήματα. Δεξιά το 8ο Σύνταγμα, μείον τάγμα και μοίρα Πυροβολικού, με κατεύθυνση ενέργειας παράλληλη προς την αμαξιτή Αργυροκάστρου και δυτικά αυτής, στα κράσπεδα της κύριας κορυφογραμμής.

Τα ελληνικά τμήματα κινούνταν με δυσκολία εξαιτίας των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών και του δύσβατου εδάφους.

Ήδη από την 5η Δεκεμβρίου του 1940 το Α΄ Σώμα Στρατού οργάνωσε στην περιοχή της Κακαβιάς ένα συγκρότημα με δύναμη το ΙΙ/42 Τάγμα Πεζικού, δύο πεδινές πυροβολαρχίες και μία πυροβολαρχία Αντιαρματικού Πυροβολικού και Διοικητή το Συνταγματάρχη του Ιππικού Ιωάννη Παπαθανασίου, το οποίο είχε ως αποστολή του την αντιαρματική κάλυψη των μεραρχιών που δρούσαν προς Αργυρόκαστρο.

Έτσι σαν σήμερα στις 7 Δεκεμβρίου του 1940, το εν λόγω Συγκρότημα Στρατού προωθήθηκε στη Δερβίτσανη της Δρόπολης, η οποία βρίσκεται κοντά στο Αργυρόκαστρο.

Κατά την επόμενη ημέρα έφθασε η πληροφορία πως ο εχθρός είχε εκκενώσει την πόλη του Αργυροκάστρου από το προηγούμενο βράδυ.

Η πόλη του Αργυροκάστρου πέρασε στην ελληνική διοίκηση χωρίς να προκληθεί ουδεμία ζημιά, ενώ η είσοδος των ελληνικών στρατευμάτων προκάλεσε πολύ μεγάλο ενθουσιασμό στους κατοίκους της πόλεως.

Σημαιοστόλισαν την πόλη και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων Βλάχος ανέβηκε στον Μητροπολιτικό Ναό κοντά στο ιστορικό κάστρο όπου και τέλεσε τηΔοξολογία.

Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων υπήρξε μέλος της Αυτόνομης Κυβέρνησης του Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου κατά το 1913 και με μεγάλη χαρά συμμετείχε στους εορτασμούς, έχοντας στο πλευρό του και το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Παντελεήμονα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου