Σαν σήμερα η δολοφονία του Γιώργη Μπολάνου - Επικεφαλής του ΜΑΒΗ στη Χιμάρα

Σαν σήμερα η δολοφονία του Γιώργη Μπολάνου - Επικεφαλής του ΜΑΒΗ στη Χιμάρα

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου υπήρξε η τελευταία προσπάθεια για ένωση της πατρίδας μας με την Μητέρα Ελλάδα, η οποία συντελέστηκε από Βορειοηπειρώτες για τους Βορειοηπειρώτες.

Ωστόσο οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η υποστηρίξει του ΜΑΒΗ από το ΕΔΕΣ και η εχθρική στάση τόσο των Αλβανών κομμουνιστών με το ΕΑΜ, όσο και των εθνικιστών Αλβανών (Balli Kombetar) οι οποίοι είχαν κοινή καταστροφική γραμμή απέναντι στους Βορειοηπειρώτες, έφερε σύντομα το τέλος.

Μια προσπάθεια οργανωμένη από τους πιο δυναμικούς Έλληνες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι εκείνη την εποχή διέπρεπαν στην Ελλάδα, την Βόρειο Ήπειρο, την Αλβανία, αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Εντός της συγκεκριμένης ομάδας ηγετικών στελεχών του ΜΑΒΗ ήταν και ο Χιμαραίος Γεώργιος Μπολάνος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της οργάνωσης για την περιοχή της Χιμάρας και της γύρω περιοχής της.

Ωστόσο μετά από την δολοφονία του Βασιλείου Σαχίνη, οι Αλβανοί συνέχισαν την καταδίωξη και την εκτέλεση και των άλλων στελεχών της.

Ο Γεώργιος Μπολάνος δολοφονείται σαν σήμερα 3 Δεκεμβρίου του 1943 και μετά από αυτό οι Αλβανοί «Μπαλίστες» προχωρούν στην καταστροφή του χωριού Γλύνα στην περιοχή της Δρόπολης Αργυροκάστρου που αποτελούσε τη βάση της ΜΑΒΗ.

Ως αποτέλεσμα, η δράση του Μετώπου στην Βόρειο Ήπειρο, έπαψε να υφίσταται και κατά το στάδιο της αποχώρησης του Άξονα από την περιοχή δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο τοπικά πολιτικά δρώμενα.

Με το τέλος του πολέμου επιβλήθηκε το Εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο του Ένβερ Χότζα στην Αλβανία το οποίο και αποτέλεσε την «ταφόπλακα» του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, σπάζοντας τους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ των ελληνόφωνων, αλβανόφωνων, βλαχόφωνων Βορειοηπειρωτών, δημιουργώντας την περιορισμένη ζώνη της «Μειονότητας», επηρεάζοντας συνειδήσεις, δολοφονώντας και φυλακίζοντας χιλιάδες Έλληνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια