Επιστολή Τουρκαλβανών αξιωματικών προς τον Σπυρομήλιο

Επιστολή Τουρκαλβανών αξιωματικών προς τον Σπυρομήλιο

Στο πλήθος των ιστορικών αρχείων που βρίσκουμε για την ένδοξη Χίμαρα και για τις ηγετικές μορφές της, άξιες προσοχής αποδεικνύονται και κάποιες επιστολές που αφορούν τη στάση των Τουρκαλβανών απέναντι στον γενναίο Σπύρο Σπυρομίλιο της Χιμάρας.

Παρακάτω παραθέτουμε στα νέα ελληνικά μια επιστολή από Τουρκαλβανούς αξιωματικούς προς τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σ. Σπυρομίλιο, μέσω της οποία ζητάνε τη βοήθεια του Χιμαραίου Ταγματάρχη και ταυτόχρονα δείχνουν διατεθειμένοι να υπακούσουν σε κάθε του εντολή, αλλά και να συμβάλλουν στη συμφιλίωση εχθρικών χωριών στην τότε επαρχία της Χιμάρας.

Φίλτατε Κε Σπύρε Σπυρομίλιε

Χειμάρρα

Όπως καλός γνωρίζεται, επί τουρκοκρατίας, οι Χόντο Αμπίπ Αμέτ και Βεχήπ Κάλο Αμέτ, οι δύο από το Προγονάτι, φόνευσαν το θείο μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του. Δεν μπορέσαμε τότε να εκδικηθούμε, διότι οι φονιάδες έφυγαν στην Κορυτσά, όπου υποστηρίχθηκαν από τον Μαλήκ Βέη Φράσαρη.
Ήδη πληροφορούμαστε πως οι εν λόγω κύριοι βρίσκονται στην επαρχία μας, ο ένας μάλιστα είναι φυλακισμένος, δε γνωρίζουμε γιατί και ο ένας στο Αργυρόκαστρο.

Λαμβάνουμε το θάρρος από τη μεγάλη φιλία που συνδέει τις οικογένειές μας, ερχόμαστε διαμέσου αυτής να σας παρακαλέσουμε, αν είναι δυνατό να φροντίσετε για την εξολόθρευσή τους, όπως σας διαβεβαιώνουμε φίλτατε, θέλουμε να σας είμαστε για όλη μας τη ζωή ευγνώμονες και θέλουμε να είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να θυσιασθούμε για οποιαδήποτε υπόθεσή σας μαζί με όλη μας την οικογένεια.

Εκτός της ευγνωμοσύνης και της αφοσιώσεώς μας προς την τίμια οικογένειά σας,
θέλουμε να φροντίσουμε δραστικά όπως πετύχουμε τη συμφιλίωση των χωριών Φτέραη και Τσόραη από τη μία και από την άλλη των χωριών Δουκατών και Παλάσας.
Αν δέχεστε να εκτελέσετε αυτή μας την παράκληση, τότε λάβετε την καλοσύνη να μας απαντήσετε μόνο με δύο λέξεις «έχει καλώς», αν όμως δε δέχεσθε, σας παρακαλούμε να μας επιστρέψετε την παρούσα μας επιστολή και να μην αναφέρετε σε κανέναν όσα σας γράφουμε σε αυτή.
Ευελπιστούμε ότι η παράκλησή μας θα εισακουσθεί και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα στεφθεί υπό τη δέουσα εχεμύθεια, διατελούμεν μετ' άκρας υπολήψεως.

Οι φίλοι σας Υπολοχαγοί
Ιμπραήμ και Ιμέτ

*Μέχρι στιγμής δε μας είναι γνωστή η ημερομηνία και το έτος κατά το οποίο εστάλη η παρούσα επιστολή. Ωστόσο αφορά την περίοδο κατά την οποία η Χιμάρα βρίσκεται απελευθερωμένη και τελεί υπό την διοίκηση της Ελλάδος και του Σ. Σπυρομίλιου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου