10 Απριλίου 1994: Η 2η Γεν. Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στους Αγ. Σαράντα

10 Απριλίου 1994: Η 2η Γεν. Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στους Αγ. Σαράντα

Καθώς ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της ν' άρχιζε η ώρα 10 π.μ., λόγω της καθυστέρησης των εκλεκτόρων του Αργυροκάστρου, άρχισε με δύο ώρες καθυστέρηση. Τι είχε συμβεί;

Οι εκλέκτορες του Αργυροκάστρου έφεραν την πικρή είδηση ότι δολοφονήθηκε ένας φαντάρος κι ένας αξιωματικός του αλβανικού στρατού στο συνοριακό φυλάκιο της Επισκοπής. Το κλίμα ήταν βαρύ και σήκωνε πολλές ερωτήσεις:

Γιατί έγινε αυτό το συμβάν ακριβώς την ημέρα που συνεδρίαζε η Οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η ΟΜΟΝΟΙΑ, όταν το γεγονός αυτό γνωριζόταν από πολύ καιρό πριν λόγω ανακοίνωσης σε ΜΜΕ. Ποιος το προκάλεσε; Γιατί το προκάλεσε; Ήταν δάκτυλος των μυστικών υπηρεσιών; Ήταν το συμβάν αυτό ένα έναυσμα για το τι θ' ακολουθούσε;

Οι μετέπειτα εξελίξεις βεβαίωσαν πως το συμβάν αυτό ήταν καλά οργανωμένο, με διάφορους δακτύλους και μυστικές αποστολές και πως το έναυσμα αυτό επαληθεύθηκε. Ακολούθησαν τόσα γεγονότα, τόσα δεινά και συμβάντα που ως τελικό στόχο είχαν την διάλυση της πολιτικο-κοινωνικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, τον εκφοβισμό των κατοίκων της ΕΕΜ και την μαζική φυγή τους στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα η Συνδιάσκεψη διεξήγαγε τις εργασίες της κανονικά, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με το σύνθημά της πως σκοπός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι να εδραιωθεί η Δημοκρατία στην Αλβανία, διότι πιστεύομε πως μέσα σε δημοκρατική Αλβανία, σε δημοκρατικά πλαίσια, μπορούμε να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Γι' αυτό, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει το συμβάν της Επισκοπής, αλλά σαν δημοκράτες Έλληνες έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες των δημοκρατικών δυνάμεων της Αλβανίας για την πορεία της προς την Ευρώπη και θα τις στηρίξομε. Τα αιτήματά μας βασίζονται στις Διεθνείς Συμβάσεις, στο Διεθνές Δίκαιο. Παραδώσαμε στην αλβανική ηγεσία ένα Ψήφισμα για όλα τα δίκαια αιτήματά μας και θα αγωνιστούμε για την υλοποίησή του.

Η Γενική Συνδιάσκεψη έκλεξε τον Γενικό Πρόεδρο, Σωτήρη Κυριαζάτη, το 45μελές Γενικό Συμβούλιο,5 αναπληρωματικά και 6 επιπρόσθετα μέλη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος/sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου