O Ε. Λίαρ στην Δερόπολη του Αργυροκάστρου

O Ε. Λίαρ στην Δερόπολη του Αργυροκάστρου

Ο Έντουαρντ Λίαρ (Edward Lear) ήταν γνωστός Άγγλος συγγραφέας, περιηγητής και ζωγράφος και επίσης ιδιαίτερα αγαπητός στους Αλβανούς προπαγανδιστές, γιατί ταυτίζει την Ήπειρο με την Αλβανία (ενώ ουσιαστικά αναφέρεται σε γεωγραφικό προσδιορισμό που δεν αφορούν σήμερα εθνική έννοια του ονόματος «Αλβανία».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο του για την «Αλβανία» όμως, υπάρχουν και κάποια «μελανά σημεία» που ξεκαθαρίζουν την κατάσταση, τα οποία οι προπαγανδιστές ίσως δεν πρόσεξαν, ή δεν θέλησαν να προσέξουν, παραπλανώντας έτσι τους μη γνώστες των θεμάτων οι αφορούν την ιστορία της Ηπείρου.

Πρώτα από όλα αποκαλεί τους Χιμαριώτες (όλων των χριστιανικών χωριών της Χιμάρας), Έλληνες.

Κατά δεύτερον λέει ότι, παρά το γεγονός ότι η ακτή απέναντι από την Κέρκυρα είναι γνωστή ως «Αλβανία», αν κάποιος αποκαλέσει τους κατοίκους της «Αλβανούς», θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εννοώντας ότι οι κάτοικοι στην ακτή απέναντι από την Κέρκυρα δεν ταυτίζονται ως εθνικά «Αλβανοί», καθώς είναι και αισθάνονται Έλληνες.

Ωστόσο ποια είναι όμως η ακτή απέναντι της Κερκύρας; Φυσικά και γίνεται λόγος για την περιοχή της Χιμάρας έως τους Αγίους Σαράντα και την Θεσπρωτία. Επιπλέον τα παραπάνω τα αναφέρει ενώ βρίσκεται βρίσκεται στην περιοχή της Δερόπολη Αργυροκάστρου. Συνεπώς και όλες αυτές τις περιοχές τις θεωρεί Ελληνικές.

«Σε όλη την έκταση που πέρασα από τότε που μπήκα στην κοιλάδα της συνοικίας Δερόπολη, οι στολές της Ελληνικής αγροτικής περιοχήςήταν πολύ ευχάριστες και ποικίλες: σκούρες μπλε ή κόκκινες κάπες, με κρόσσια και φούντα, φανταστικά και όμορφα. «Αυτοί», είπε ο Γεώργιος, «ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!-ΕΛΛΗΝΕΣ, signore! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΩΡΑ, Signore! ας είμαστε ευγνώμονες που είχαμε ξεφύγει από εκείνες τις poveri disperati Qui siamo στην Ήπειρο, Signore ringraziamo il cielo, ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ!».

Πηγή: Edward Lear "Journals of a landscape painter in Albania & C"

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου