31 χρόνια από την πρώτη ορθόδοξη ακολουθία στη Βόρειο Ήπειρο

31 χρόνια από την πρώτη ορθόδοξη ακολουθία στη Βόρειο Ήπειρο

31 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη ελεύθερη ορθόδοξη ακολουθία στη Βόρειο Ήπειρο και ευρύτερα στη σημερινή Αλβανία.

Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1990 ο π. Μιχαήλ Ντάκος από τη Δερβιτσάνη στη Δρόπολη Αργυροκάστρου ανέβηκε στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής ή της «Παναγιάς» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, για να τελέσει ορθόδοξη λειτουργία.

Ωστόσο τα μέσα που διέθετε δεν του επέτρεπαν ώστε να προχωρήσει στο ιερό μυστήριο και έτσι με αυτοσχέδια ιερατικά ρούχα που έφτιαξε η παπαδιά του, κατάφερε να ψάλλει κάποια τροπάρια και να τελέσει την ακολουθία του όρθρου.

Ο πόθος των Βορειοηπειρωτών για την απαγορευμένη από το χοτζικό καθεστώς πίστη, ήταν μεγάλος, όμως η κεντρική εκκλησία του χωριού είχε μετατραπεί σε αποθήκη λιπασμάτων και έτσι όλοι τους πήραν το δρόμο για το βουνό.

Η 12η Δεκεμβρίου του 1990 για όλους τους Βορειοηπειρώτες, γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, έμελλε από τότε να γίνει ημέρα θυσίας και αγώνα. Από την μία πλευρά η εκτέλεση των τεσσάρων νέων παιδιών στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα που έσπασε τα δεσμά του καθεστώτος και από την άλλη η ελεύθερη έκφραση της πίστεως, στέκονται ακόμη λάβαρα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο παπά Μιχάλης Ντάκος από τη Δερβιτσάνη κοιμήθηκε το Μάρτιο του 1998, επάνω στην Αγία Τράπεζα στην Εκκλησία της Δερβιτσάνης την οποία υπηρέτησε κρυφά και φανερά για πολλές δεκαετίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου