Ο Πύρρος Σπυρομήλιος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Χιώτης

Ο Πύρρος Σπυρομήλιος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Χιώτης

Μια ιδιαίτερη ιστορία είχε μοιραστεί ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Παπαδόπουλος στην στήλη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το 2007. Η ιστορία αφορούσε τρεις σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, τον Πύρρο Σπυρομήλιο, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Χιώτη και εκτυλίχθηκε στους ραδιοθαλάμους της ΕΡΤ το 1958

Ο Πύρρος Σπυρομήλιος, αξιωματικός του Πολ. Ναυτικού και γεν. διευθυντής τής τότε ΕΡΤ (1958), είχε μεγάλη αδυναμία στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Τον παρακάλεσε, λοιπόν, να πάει στη Ραδιοφωνία και να παίξει με την ορχήστρα τον «Επιτάφιο». Ο Μίκης πήρε μαζί του τον Μανώλη Χιώτη και πήγε στους ραδιοθαλάμους της ΕΡΤ, για ηχογράφηση. Οι μουσικοί της ορχήστρας, όμως, μόλις είδαν τον Χιώτη με το μπουζούκι του, έβαλαν τις φωνές. Και ο εκπρόσωπός τους είπε στον Θεοδωράκη: «Εμείς είμαστε σπουδαγμένοι μουσικοί, από ωδεία. Αρνούμαστε να παίξουμε με τον Χιώτη, που είναι λαϊκός οργανοπαίχτης και παίζει αυτό το απαίσιο όργανο- το μπουζούκι».

Ο Μίκης πήρε τον Χιώτη και φύγανε.

Ύστερα από συνεννόηση με τον Σπυρομήλιο, ξαναπήγε την επομένη στην ΕΡΤ. Αυτή τη φορά, ο Χιώτης είχε μαζί του μια κιθάρα. Οι μουσικοί αντέδρασαν και πάλι: «Δεν αλλάζει τίποτα με την κιθάρα. Εμείς αρνούμαστε να παίξουμε μαζί με λαϊκούς οργανοπαίχτες!». Μίκης και Χιώτης φύγανε και πάλι. Στην έξοδο, τους σταμάτησε ο θυρωρός. «Πού πάτε;». «Μας έδιωξαν!». Ειδοποιήθηκε, αμέσως, ο Σπυρομήλιος. Ο Θεοδωράκης τον ενημέρωσε για όσα είχαν συμβεί. Ο Πύρρος «τα πήρε». Φώναξε τους μουσικούς στο γραφείο του και τους ζήτησε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. «Αν δεν παραιτηθείτε, θα σας απολύσω! Εκτός κι αν δεχθείτε στην ορχήστρα τον Χιώτη, με το μπουζούκι του». Οι μουσικοί υποχώρησαν. Και η ηχογράφηση έγινε όπως την ήθελε ο Μίκης.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου