10 Απριλίου 1994: Η 2η Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και η ανοδική της πορεία

10 Απριλίου 1994: Η 2η Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και η ανοδική της πορεία

Στις 10 Απριλίου 1994, στην πόλη των Αγίων Σαράντα συνήλθε η Δεύτερη Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας. Τετρακόσιοι αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι από τις τοπικές οργανώσεις με δημοκρατικές διαδικασίες, εισήλθαν εις την αίθουσα του κινηματογράφου της πόλης για ν' ακούσουν και συζητήσουν για την δίχρονη πορεία της οργάνωσής τους, να εκλέξουν, ξανά με δημοκρατικές αρχές, το νέο Γενικό Συμβούλιο, το Γενικό Πρόεδρο και την Ελεγκτική Επιτροπή, που θα οδηγούσαν την οργάνωση της Ομόνοιας τα δύο επόμενα χρόνια και από την σύνθεση των οποίων θα εξαρτιούνταν η πορεία της Ομόνοιας. Θα ήταν ανοδική ή θα οδηγούσε στην ύφεση.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Σωτήρης Κυριαζάτης, εισηγήθηκε για την δίχρονη πορεία της Ομόνοιας, που όπως επιβεβαίωσαν και οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν μια πορεία ανοδική, μια πορεία που χρειάστηκε ν' αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα, σε μια χώρα που μόλις είχε βγει από το δικτατορικό κέλυφος και που η ηγεσία της κουβαλούσε ακόμα νοοτροπίες του παρελθόντος, ιδίως ως προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Θέλουμε κι εμείς συμβάλουμε να εδραιωθεί η Δημοκρατία στην Αλβανία, διότι πιστεύομε ότι μέσα σε δημοκρατική Αλβανία, σε δημοκρατικά πλαίσια μπορούμε να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Αιτήματα τα οποία βασίζονται στις διεθνείς Συμβάσεις και στο Διεθνές Δίκαιο, ανάφερε ο κ. Κυριαζάτης για το θέμα αυτό και συνέχισε:

Από τα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν, τα Διεθνή προγράμματα που υπάρχουν να εφαρμοστούν όσο πιο γρήγορα και κυρίως τα προγράμματα για την ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών. Η ελεύθερη επικοινωνία, η οποία τόσο πολύ έχει σβαρνιστεί, θα γεμίσει τον τόπο. Όσο καθυστερεί τόσο καταστρέφει, τόσο αδειάζει ο τόπος. Είναι ανάγκη να δοθεί το καθετί στον καιρό του. Το ζήτημα της Παιδείας μας απασχολεί και γενικά το πρόβλημα της στελέχωσης αυτού του τόπου. Θα επιμείνουμε στα αιτήματά μας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Έμφαση έδωσε στο Ψήφισμα της ομόνοιας με 12 αιτήματα, ένα Ψήφισμα που εστάλη στην αλβανική Κυβέρνηση, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Ένα βαρυσήμαντο ντοκουμέντο διαμέσου του οποίου η ΟΜΟΝΟΙΑ ζητάει να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά της.

Η Δεύτερη Συνδιάσκεψη ανάδειξε το νέο Γενικό Συμβούλιο και τον Σωτήρη Κυριαζάτη Γενικό Πρόεδρο της Ομόνοιας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος / Sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου