Μετά τα αρχαιολογικά... και στα θρησκευτικά μας μνημεία οι Ιταλοί

Μετά τα αρχαιολογικά... και στα θρησκευτικά μας μνημεία οι Ιταλοί

Ήταν η ομάδα του Ιταλού αρχαιολόγου Ουγκολίνο που άρχισε πρώτη τις αρχαιολογικές έρευνες στο Βουθρωτό, με την ευλογία των αρχών.

Είναι αρχαιολογικές ιταλικές ομάδες σήμερα που διεξάγουν έρευνες σε αρχαιολογικούς χώρους του βορειοηπειρωτικού χώρου, όπως στη Φοινίκη, Αντιγονεία Δρόπολης Αργυροκάστρου κ.ο.κ. Είναι φανερό το γεγονός. Σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, που τους προτιμούν, θέλουν να σβήσουν κάθε τι το ελληνικό και να δώσουν χρώμα Ρωμαϊκό και Ιλλυρικό. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά έμπιστες πληροφορίες, Αλβανός τοποτηρητής, φορεμένος με εξουσία, σπάει τις αρχαίες πέτρες με ελληνικές επιγραφές, μια τρανταχτή απόδειξη που δεν μπορεί να τις καλύψει αυτές με το μανδύα του Ρωμαϊκού ή του Ιλλυρικού.

Τελευταίως, ξανά με την ευλογία και την απάθεια των δικών μας ελληνικών και εκκλησιαστικών αρχών, οι Ιταλοί σύναψαν συμφωνία με το δήμο των Αγίων Σαράντα για να ανακαινίσουν το Μοναστήρι των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, που δεσπόζει πάνω στη ράχη της πόλης, εγκαταλειμμένο και αλειτούργητο τόσα χρόνια.

Την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση του Μοναστηριού ανάλαβε ο δήμος του Μπρίντιζι Ιταλίας. Έστειλε, για το σκοπό αυτό, μια αντιπροσωπεία, την οποία περίμενε ο δήμαρχος της πόλης Τσίπας και ο βουλευτής της περιοχής Κοκδήμα.

Την ιταλική αντιπροσωπία ηγούνταν ο Αντώνιο Ινγκρόσο, Νομικός Εκπρόσωπος της Εταιρείας «PROCESSISPECIAL». «Η Μεσόγειος έχει ανάγκη από νέες συνεργασίες κι αυτές συγκεκριμενοποιούνται με πραγματικές επενδύσεις, σαν κι αυτή που θ’ αρχίσουμε σύντομα με το Μοναστήρι των Σαράντα Αγίων και το οποίο είναι μόλις το πρώτο βήμα», εκφράστηκε ο κ. Ινγκρόσο.

Με την παρουσία των δυο δημάρχων, βουλευτών καθώς και του Ιταλού Πρόξενου Τιμής στο Αργυρόκαστρο, επεγράφησαν δύο συμφωνίες: το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δυο δήμων ΑγίωνΣαράντα και Μπρίντιζι και το Πρωτόκολλο συνεργασία μεταξύ της Εταιρείας Ινγκροσο και του Αλβανικού Ιδρύματος «Xoxa» για την ανακαίνιση του Μοναστηριού των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Εδώ και 70 χρόνια από τον βομβαρδισμό που υπέστη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς, περιμένει ν’ ανακαινιστεί και να πάρει ξανά την προηγούμενη όψη του.

Αυτό το ανέλαβαν οι Ιταλοί. Οι δικοί μας τι περίμεναν;

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου