Καταρρέει ο ιστορικός Ναός της Παναγίας στην Επισκοπή

Καταρρέει ο ιστορικός Ναός της Παναγίας στην Επισκοπή

Βόρεια Ηπειρος Νομός Αργυροκάστρου: Ιερός Ναός της Παναγίας στην Επισκοπή

Ένας ιστορικός ιερός χώρος ,σύμβολο πολιτισμού και Χριστιανισμού για τους κατοίκους της περιοχής που μέρα με τη μέρα καταρρέει..

Η ιστορία της συγκεκριμένης εκκλησίας χάνεται στα βάθη των χρόνων.Ο ναός χτίστηκε το 619 μ.χ ενώ κατέληξε στη σημερινή του μορφή μετά απο ανακαινίσεις με την τελευταία το 1938
Έκτοτε ο ιστορικός Ναός έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του .. Η αλήθεια είναι πως παρά τα πολλά χρόνια έχει αντέξει στωικά στα "χτυπήματα"του χρόνου "Αλλά για πόσο ακόμη",αναρωτιούνται οι πιστοί των γύρω χωριών, της Ανω και Κάτω Επισκοπής

Τα ανησυχητικά ,για την στατικότητα του ναού σημάδια, έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια ενώ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη απο το 2012 και μετά . Η σημερινή εικόνα του απογοητευτική :Ρωγμές και κλίση στον βυζαντινό τρούλο ,στο τέμπλο ,στα παράπλευρα του Iερού, στο δάπεδο αλλά και σε αρκετά εξωτερικά σημεία του. Σημεία σκαμμένα στο δάπεδο μαρτυρούν και το πέρασμα κατά το παρελθόν επίδοξων χρυσοθήρων..

Δύο φορές το χρόνο, μας είπε τόσο ο υπεύθυνος του ναού ,όσο και πιστοί που έτυχε να βρίσκονται στον ιερό χώρο την ημέρα της επίσκεψής μας, έρχονται στην συγκεκριμένη εκκλησία .

Θα ήθελαν βέβαια να την επισκέπτονται πιο συχνά αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό. Ζήτησαν την βοήθεια απο την μητρόπολη Αργυροκάστρου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισπράξει κανένα ενδιαφέρον ..

Στο σύνολό τους οι κάτοικοι είναι άνθρωποι με πενιχρά οικονομικά που δεν τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν εργασίες αναστήλωσης του ναού. Είναι όμως πάνω απο όλα χριστιανοί και δεν θέλουν να αφήσουν να χαθεί ένα τέτοιο χριστιανικό μνημείο που ιστορία του χάνεται στα βάθη των χρόνων, επειδή η μητρόπολη Αργυροκάστρου αδιαφορεί ..

Θα συνεχίσουν όπως μας είπαν τις προσπάθειες ,κάνοντας παράλληλα έκκληση σε όποιον μπορεί να σταθεί αρωγός ούτως ώστε να πετύχουν τον στόχο τους ,να κρατήσουν ΟΡΘΙΑ την εκκλησία της Παναγίας που στέκει στην περιοχή απο το 619 μ.χ..

Ρεπορτάζ: Epirus TV News

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου