Η αλβανική κυβέρνηση προσθέτει 2400 τμ σε πολυτελές συγκρότημα στους Γκιλεκάτες

Η αλβανική κυβέρνηση προσθέτει 2400 τμ σε πολυτελές συγκρότημα στους Γκιλεκάτες

Τον Ιούλιο του 2020, το Εθνικό Συμβούλιο της Επικράτειας στην Αλβανία (ΚΚΤ) ενέκρινε την άδεια κατασκευής ενός συγκροτήματος που αποτελείται από ξενοδοχείο, διαμερίσματα και μονάδες εξυπηρέτησης στους Γκιλεκάτες, Δρυμάδων. Η εταιρεία ανάπτυξης του έργου ήταν η Rinia 04 του επιχειρηματία Juljan Morina.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΚΤ, το συγκρότημα θα είχε συνολική επιφάνεια κατασκευής 7.400 τετραγωνικών μέτρων πάνω και κάτω από το έδαφος.

Όμως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Εθνικό Συμβούλιο αναθεώρησε την άδεια. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του ΚΚΤ, η κατασκευή του συγκροτήματος είχε δημιουργήσει προβλήματα λόγω των ποσοστώσεων γης, οπότε χρειάστηκε να αλλάξει η άδεια για να προστεθεί ακόμη ένας όροφος υπόγεια.

Με την αλλαγή της άδειας που εγκρίθηκε στο ΚΚΤ, η επιφάνεια κατασκευής του συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 2400 τετραγωνικά μέτρα πρόσθετης δόμησης, φτάνοντας τα 9 χιλιάδες 800 μέτρα.

Σύμφωνα με τη νέα άδεια, το έργο θα έχει 3 υπόγειους ορόφους από τους δύο που προέβλεπε η προηγούμενη άδεια. Τώρα ένα μέρος τους θα χρησιμοποιηθεί για μονάδες εξυπηρέτησης, αν και παλαιότερα όλοι οι υπόγειοι όροφοι είχαν χαρακτηριστεί ως χώροι στάθμευσης.

Ο επιχειρηματίας Juljan Morina ήταν ένας από τους πιο σημαντικά πληγέντες της επιχείρησης της αλβανικής κυβέρνησης κατάσχεσης οικοδομών χωρίς άδεια, ενώ πριν λίγες μέρες κλήθηκε στο SPAK για συναλλαγή με τα μέλη της οικογένειας του πρώην υπουργού Εσωτερικών Sajmir Tahiri, θέμα που παραμένει υπό διερεύνηση.


Κατά τη διάρκεια της δράσης κατάσχεσης κατασκευών χωρίς άδεια, κατασχέθηκαν αρκετά ακίνητα από τις εταιρείες ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Μορίνα, κυρίως στα Τίρανα. Όμως αυτή τη φορά η κυβέρνηση αποφάσισε να προσθέσει ορόφους νόμιμα, ίσως ως μορφή αποζημίωσης, αν και επίσημα η δικαιολογία για την αλλαγή της άδειας του συγκροτήματος στη Χιμάρα είναι οι ποσοστώσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου