Πληθαίνουν οι επισκέπτες από την Ελλάδα στον βορειοηπειρωτικό χώρο

Πληθαίνουν οι επισκέπτες από την Ελλάδα στον βορειοηπειρωτικό χώρο

Είναι χαρμόσυνο το γεγονός που το τελευταίο διάστημα αυξαίνει ο αριθμός των επισκεπτών από την Ελλάδα στον βορειοηπειρωτικό χώρο.

Μόνον τους τέσσερις τελευταίους μήνες, άνω των διακοσίων επισκεπτών, από τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, όπου πρωτοστατεί αυτό του κ. Π. Ψωμιάδη, επισκέφτηκαν τον δικό μας χώρο και γνωρίστηκαν με τα σημαντικότερα αξιοθέατα του βορειοηπειρωτικού χώρου, όπως είναι η αρχαία πόλη του Βουθρωτού, η πόλη των Αγίων Σαράντα ( Ογχισμός), η Χιμάρα με το κάστρο των αρχαίων μονών και εκκλησιών, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, το φυσικό μνημείο του Γαλανού Ματιού, η αρχαία Φοινίκη, το Αργυρόκαστρο με τα περίχωρά του.

Τετραήμερη ήταν η επίσκεψη του τελευταίου γκρουπ από το γραφείο του κ. Ψωμιάδη, τις άγιες ημέρες του Πάσχα στον δικό μας χώρο. Οι Θεσσαλονικείς την πρώτη μέρα επισκέφτηκαν την πόλη του Έλενου της Τροίας, το Βουθρωτό, όπου γνωρίστηκαν με τον πολιτισμό της στην ελληνιστική, μεσαιωνική και ρωμαϊκή περίοδο, και εν συνέχεια την πόλη των Αγίων Σαράντα, τον Ογχισμό. Τη δεύτερη μέρα το μοναστήρι του Κολλικόντασι και τον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μαζί με τον Ιερό Ναό που φέρνει το όνομά του. Στη συνέχεια την πόλη του Βερατίου με το περίφημο κάστρο, το μουσείο Ονούφρη, τις εκκλησίες και τη θέα της πόλης προστατευόμενη από την UNESCO.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στη Χιμάρα, με το παλιό της κάστρο, τις πολλές εκκλησίες και μονές, τις οικείες του Σπύρου Μήλιου και του Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, τη νέα πόλη. Την τέταρτη μέρα την πόλη του Αργυροκάστρου με τα περίχωρά της.

Δεν ήταν μόνον αυτά. Οι φίλοι από την Θεσσαλονίκη πήραν και μια εικόνα από τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με κυριότερο τον Αυτονομιακό, Τον ένδοξο αγώνα που έδωσε ο Ελληνικός στρατός στα Βορειοηπειρωτικά εδάφη με τους 8000 που πότισαν την βορειοηπειρωτική γη, την διοικητική διαίρεση του χώρου, την οργάνωση της Ομόνοιας και τον αγώνα της…

«Ευχαριστούμε! Μάθαμε πολλά. Είχαμε μια άλλη εικόνα για τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Τις ευχαριστίες θα τις εκφράσουμε με το τραγούδι: «Έχω μια αδερφή, τη λένε Βόρεια Ήπειρο, την αγαπώ πολύ…», τα λόγια τους. Και αντήχησε όλο το λεωφορείο.

Βαγγέλης Παπαχρήστος - sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου