Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνουμε το οδοιπορικό μας στην Αλβανία, στο νότιο τμήμα της χώρας, περιοχή γνωστή στην Ελλάδα και ως Βόρεια Ήπειρος.
Θα ξεκινήσουμε από το Εξαμίλι, το διάσημο καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο με τις παραδεισένιες παραλίες και τα σμαραγδένια νερά, στο νότιο άκρο της Αλβανίας ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα. Θα μπούμε σε μικρή βάρκα για να εξερευνήσουμε τα μικρά νησάκια της περιοχής και να βγούμε για βουτιά στο λεγόμενο νησί “Τζαμάικα” με την ειδυλλιακή “διπλή” παραλία.
Θα επισκεφθούμε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αλβανία, το Βουθρωτό, την αρχαία πόλη με το Ελληνιστικό, Ρωμαϊκό, Οθωμανικό και Ενετικό της παρελθόν. Θα περάσουμε από το χωριό Μουρσί, το νοτιότερο χωριό της Ελληνικής μειονοτικής ζώνης στην Αλβανία, που βρίσκεται ούτε τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα πάμε πάλι Βόρεια να βρούμε τον δρόμο για Αργυρόκαστρο και στη διαδρομή θα σταματήσουμε στο πιο δημοφιλές φυσικό αξιοθέατο της νότιας Αλβανίας, το γαλάζιο μάτι με τις μυστήριες υπόγειες πηγές που δημιουργούν στροβιλισμούς. Το νερό εκεί είναι κρυστάλλινο και πολύ παγωμένα, θα το διαπιστώσουμε όταν βουτήξουμε μεσα. Το ταξίδι μας συνεχίζεται στο ιστορικό Αργυρόκαστρο με το εμβληματικό κάστρο και την παραμυθένια παλιά πόλη με τα επιβλητικά αρχοντικά.
Θα πάμε να δούμε τα ερείπια της αρχαίας Αντιγόνειας, μιας αρχαίας πόλης που έχτισε ο βασιλιάς Πύρρος προς τιμήν της γυναίκας του Αντιγόνης, η οποία καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.
Στην καρδιά της κοιλάδας του ποταμού Δρίνου θα συναντήσουμε και το πανέμορφο αμφιθέατρο της αρχαίας Αδριανούπολης, μιας Ρωμαϊκής πόλης που χτίστηκε στο σημείο που βρισκόταν παλαιότερα η αρχαία Δρυνόπολις ή Δρυϊνούπολις από την οποία έχει πάρει και το όνομά του ο δήμος Δρόπολης που αποτελεί τον δεύτερο αναγνωρισμένο δήμο της Αλβανίας με ελληνική μειονότητα.
Στον Δήμο Δρόπολης, θα επισκεφθούμε την Δερβιτσάνη όπου θα μιλήσουμε με ντόπιους και θα πάμε στη Βάνιστα όπου θα μπούμε σε ένα πολύ μυστήριο σπήλαιο, που λέγεται “Σκοτεινή”. Θα περπατήσουμε πάνω σε ένα πανέμορφο πέτρινο τοξωτό γεφύρι Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής από το 1820 και αφού επισκεφθούμε κάποια ακόμα χωριά της περιοχής, θα κάνουμε μια στάση να δούμε το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 στο χωριό Βουλιαράτες.
Στο τέλος θα οδηγήσουμε προς το τελωνείο της Κακαβιάς από όπου θα επιστρέψουμε πίσω Ελλάδα με τις καλύτερες εντυπώσεις για το ταξίδι μας στην Αλβανία, σε έναν τόπο πανέμορφο, φιλόξενο και πολύ ενδιαφέρον ταξιδιωτικά.
Σχόλια