Ο Δήμος Χιμάρας, τα 26 εκ. ευρώ και οι «ύποπτοι» διαγωνισμοί

Ο Δήμος Χιμάρας, τα 26 εκ. ευρώ και οι «ύποπτοι» διαγωνισμοί

Ενώ οι πολίτες της Χιμάρας αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές δυσκολίες και προβλήματα, όπου φαίνεται ότι εδώ και χρόνια έχουν ήδη ξεχαστεί από τις πολιτικές και τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κατάσταση με τους διαγωνισμούς που υπογράφει ο δήμος είναι διαφορετική.

Με την υπογραφή του δημάρχου Γιώργου Γκόρου έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες διαγωνισμοί, οι οποίοι αγγίζουν ιλιγγιώδη ποσά, φθάνοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα πήγαιναν στην υπηρεσία των πολιτών της Χιμάρας, μετατρέποντάς τα σε δημόσιες επενδύσεις όπως σε υποδομές, παιδεία, υγεία, ύδρευση, τουρισμό, ενέργεια, πράσινο και δημόσιους χώρους, σήμερα η εικόνα της πόλης μας θα ήταν εντελώς διαφορετική, από την χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ενώ υπάρχουν χωριά στον Δήμο της Χιμάρας τα οποία δεν έχουν πλέον χώρο για νεκροταφεία ή έχουν υποβαθμισμένους δρόμους και υποβαθμισμένα συστήματα ύδρευσης όπως η περίπτωση του χωριού Φτέρα (Fterra), έλλειψη νερού όπως στην περίπτωση των χωριών Κούτς (Kuç) και Πήλιουρι (Pilur), προβλήματα με τον παραλιακό δρόμο όπως στο χωριό Μπόρς (Borsh) και στην περίπτωση του χωριού Τσόραϊ (Çorraj), δεν υπάρχει καμία υπηρεσία από τον Δήμο της Χιμάρας. Δεν υπάρχει νερό τις περισσότερες φορές και ο δρόμος είναι εξαιρετικά φθαρμένος, σαν σε εμπόλεμη ζώνη με το κέντρο του χωριού είναι απολύτως παραμελημένο. Η υπηρεσία καθαριότητας παντού είναι ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η «Open Procurement Albania», προκύπτει ότι ο Δήμος Χιμάρας με επικεφαλής τον Γκόρο, όλα αυτά τα χρόνια έχει υπογράψει συνολικά 308 διαγωνισμούς, αξίας σχεδόν 26 εκατ. ευρώ (3 δισ. λεκ).

Αυτό που κάνει την κατάσταση πιο σοβαρή είναι το γεγονός ότι οι 91 από αυτούς τους διαγωνισμούς είναι ύποπτοι. Η «Open Procurement Albania» υπογραμμίζει ότι 91 διαγωνισμοί από τους 308 συνολικά, δηλαδή σχεδόν το 1/3 των προσφορών είναι υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη διαφάνεια στις διαδικασίες προμηθειών. Αυτοί οι διαγωνισμοί έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης κατά παράβαση των νόμων, ιδίως εκείνων της διαφθοράς.

Οι εν λόγω διαγωνισμοί αφορούν την ανακατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δήμου Χιμάρας, την ανακατασκευή του κτιρίου της πυροσβεστικής, την αγορά αυτοκινήτων, την ανακατασκευή σχολείων, την κατασκευή γυμναστηρίων που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και πολλές άλλες κατάφωρες παραβάσεις. Όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί πληρώθηκαν από τους Χιμαριώτες φορολογούμενους, αλλά αυτά τα χρήματα φαίνεται ότι κατέληξαν στις τσέπες του δημάρχου, των στελεχών του και διαφόρων εταιρειών που κέρδισαν τους διαγωνισμούς μεροληπτικά και ωφελιμιστικά.

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στα σκάνδαλα των διαγωνισμών που έχει υπογράψει ο Γκόρος ώστε να δει ο κάθε Χιμαριώτης με τα μάτια του το πραγματικό μέγεθος των καταχρήσεων και της κατασπατάλησης πόρων που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Με πληροφορίες από HimaraSot

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου