Το καμπαναριό στη Σωτήρα της Άνω Δρόπολης (φωτογραφίες)

Το καμπαναριό στη Σωτήρα της Άνω Δρόπολης (φωτογραφίες)

ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ - ΜΝΗΜΕΙΟΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ!

… Μικρά παιδιά όταν πηγαίναμε στην εκκλησία κοιτούσαμε με δέος το πανύψηλο καμπαναριό και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πώς το έχτισαν αυτό. Ήρθε η απαγόρευση της θρησκείας το 1967 η εκκλησία έγινε αποθήκη, το καμπαναριό έμεινε στην ίδια κατάσταση, ήθελαννα σπάσουν το Σταυρό που ήτανε πάνω στο καμπαναριό αλλά δεν το πέτυχαν λόγω του ύψους. Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια για την απαγόρευση της θρησκείας και την καταστροφή που έγινε μέσα στην εκκλησία λόγο που την είχαν αποθήκη.

Το 1990 με την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος αρχίσαμε εργασίες στην εκκλησία για το καθάρισμα και προσωρινά η επιτροπή της εκκλησίας φτιάξαμε με πρόχειρα μέσα με ένα πανί που είχα στην εστία πολιτισμού το τέμπλο και έτσι έγινε η πρώτη λειτουργία στην άδεια καταστραμμένη εκκλησία από τον παπά Γεώργιο Ζάρο από το Βουλιαράτι.

Ήταν η πρώτη φορά το 1991 που αποφασίσαμε σαν Επιτροπή της Εκκλησίας να μονώσουμε πανω το καμπαναριό που έμπαζε υγρασίαμε τα μέσα που είχαμε τότες και με τις γνώσεις που ξέραμε . Στα χρόνια αργότερα τα αδέρφια Γκατζώνη αντικατέστησαν τον παλιό σταυρό με ένα καινούριο σταυρό που φωτίζει υπέροχα τα βράδια το κέντρο του χωριού μας και λάμπει ψηλά το καμπαναριό μας.

Μετά ακριβώς από 30 χρόνια η εκκλησιαστική επιτροπή αποφάσισε να καθαρίσει το καμπαναριό και να φτιάξει καινούργιο με σύγχρονα υλικά πάνω τη σκεπή του καμπαναριού.Τοποθετήσαμε σκαλωσιές για να γίνουν οι εργασίες . Το αποτέλεσμα μετά το πέραν των εργασιών ήταν υπέροχο. Θέλουμε εδώ να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τη συγχωριανή μας στην Αμερική Ανθούλα του Λούκα που δαπάνησε 500 δολάρια για τις εργασίες που έγιναν στο καμπαναριό . Επίσης Να ευχαριστήσουμε θερμά και το χωριανό μας και γείτονά μου Σπύρο Τσιάτη για τη μεγάλη προσφορά που έκανε φτιάχνοντας μία καινούργια υπέροχη πόρτα στην είσοδο της εκκλησίας . Επίσης να ευχαριστήσουμε και τον αείμνηστο Ανδρέα Καλέγια που είχε την επιθυμία να δώσει στην εκκλησία μαςκαι αυτό το τάμα το κάνει ο γιός του ο Μπάμπης να δωρίσει 500 ευρώ για τις ανάγκες της εκκλησίας.

Του χρόνου κλείνουν 100 χρόνια από την ανέγερση αυτού του υπέροχου καμπαναριού πού τέτοιου είδους τα μάτια μου δεν είδαν πουθενά σε όποια χωριά και εκκλησίες έχω περπατήσει . Αυτό είναι ένααριστούργημα οικοδόμημα από τους σπουδαίους και ανεπανάληπτους μαστόρους από τού Μπιτσούνη. Οι εργασίες στο καμπαναριό θα ολοκληρωθούν με τον υπέροχο φωτισμό που θα κάνει ο χωριανός μας και ανιψιός μου Θέμης Μπουκουβάλας και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτήν τη μεγάλη προσφορά του. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα κάνουν προσφορές και θα συμβάλουν στο χωριό.

Γιώργος Σεφέρης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου