Νέα εθνοσυνέλευση θα ορίσει τις εκλογές για τον πρόεδρο του ΔΚ

Νέα εθνοσυνέλευση θα ορίσει τις εκλογές για τον πρόεδρο του ΔΚ

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, πρόκειται να πραγματοποιήσει μια κρίσιμη δεύτερη εθνική συνέλευση από τότε που ο πρώην πρόεδρός του, Σαλί Μπερίσα ξεκίνησε ένα κίνημα για μεταρρύθμιση πέρυσι.

Σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος αναμένεται να εγκρίνει ορισμένες αλλαγές στα κομματικά καθεστώτα, να εκλέξει το πολιτικό καθοδηγητικό Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως να ορίσει την ημερομηνία για τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος – υποβλήθηκαν δοκιμαστικές προτάσεις για τον Μάιο 21 ή 22.

Το κίνημα του Μπερίσα συγκάλεσε την πρώτη εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο, μετά την εθνική του περιοδεία επικρίνοντας την ηγεσία του ΔΚ για τον αποκλεισμό του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τον χαρακτηρισμό του για διαφθορά.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, η συνέλευση ψήφισε να απορρίψει όλη την ηγεσία του ΔΚ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουλζίμ Μπάσα, και έκανε κάποιες κρίσιμες αλλαγές στα καθεστώτα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μελών του από πάνω από 7.000 σε 1.100. Επίσης συγκροτήθηκε Επιτροπή Επανίδρυσης για να ηγηθεί του κόμματος μέχρι τις νέες εκλογές ηγεσίας και οι αποφάσεις της συνέλευσης εγκρίθηκαν σε εθνική ψηφοφορία από μέλη του κόμματος.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Επιτροπή Επανίδρυσης διοργάνωσε εκλογές σε όλα τα τοπικά παραρτήματα του ΔΚ σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα τα μέλη του κόμματος να εκλέγουν ως επί το πλείστον υποστηρικτές του Μπερίσα για να ηγηθούν τοπικά.

Από τη σκοπιά των αλβανικών νομικών αρχών, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει επί του παρόντος σε αδιέξοδο.

Ορισμένοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΚ με ισχυρή προβολή στα μέσα ενημέρωσης και υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης αντιτίθενται στο κίνημα του Μπερίσα και στον στόχο του να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Αν και οι βουλευτές έχουν περιορισμένο λόγο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του κόμματος, μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τη στάση του καθενός θα γίνει σαφής το Σάββατο, αφού παραστούν ή μποϊκοτάρουν την εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, ο Μπερίσα φαίνεται να έχει συντριπτική υποστήριξη από μέλη του κόμματος. Η σημερινή εθνοσυνέλευση αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών ηγεσίας τον επόμενο μήνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου