Λαμπρός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο (βίντεο και φωτογραφίες)

Λαμπρός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο (βίντεο και φωτογραφίες)

Λαμπρά εορτάστηκε στην Βόρειο Ήπειρο η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, τόσο για την Ορθοδοξία, όσο και για τον Ελληνισμό.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα σε Κορυτσά, Χιμάρα, Δρόπολη Αργυροκάστρου, Αγίους Σαράντα και Φοινίκη.

Στην Κορυτσά και την Χιμάρα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος», ενώ σε Δρόπολη και Φοινίκη, υπό την αιγίδα των ομώνυμων δήμων, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και τα ελληνόγλωσσα μειονοτικά σχολεία.

Όσον αφορά την πόλη των Αγίων Σαράντα, η εορταστική εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους. Το παρών έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρης Σαχαρίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Βασίλης Κάγιος, η πρόεδρος των Μειονοτήτων Αλβανίας κ. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ενώ την μαθητική εκδήλωση παρουσίασε το Λύκειο «Πνοή αγάπης» Μεσοποτάμου.

Στους εορτασμούς παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών προξενικών αρχών στην Αλβανία, ενώ μηνύματα απέστειλαν και εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτικού χώρου.

Ο αίθριος καιρός βοήθησε ώστε οι εορτασμοί να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο, με τους Βορειοηπειρώτες μαθητές να παρελαύνουν με υπερηφάνεια, μπροστά σε γονείς και επισήμους.

Η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 στην Βόρειο Ήπειρο έχει ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα, καθώς από πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της Επανάστασης πλήθος Ηπειρωτών από τον σημερινό χώρο της Βορείου Ηπείρου, συμμετείχε ενεργά στην Αγώνα.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως οι μαθητές των Ενιαίων Σχολείων Δερβιτσάνης, Βουλιαρατών και του ελληνόγλωσσου Σχολείου «Παντελή Σωτήρη» Αργυροκάστρου, παρέλασαν με το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου