Πιλοτική Απογραφή του Πληθυσμού στον Δήμο Δρόπολης

Πιλοτική Απογραφή του Πληθυσμού στον Δήμο Δρόπολης

Στην ανακοίνωση πιλοτικής απογραφής στη διοικητική μονάδα της Κάτω Δρόπολης στον ομώνυμο δήμο, με σκοπό την εκπαίδευση των ατόμων που θα την διενεργήσουν κατά το 2022, προχωρά η Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT) στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Εκείνο που μας προκαλεί εντύπωση είναι γιατί η συγκεκριμένη υπηρεσία επέλεξε έναν μειονοτικό δήμο ώστε να «τρέξει» το δοκιμαστικό της έργο και μάλιστα μέσα σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας και της νέας έξαρσής της στον τόπο.

«Οχτώ χωριά της διοικητικής μονάδας της κάτω Δρόπολης (Δερβιτσάνη, Γοραντζή, Βάνιστα, Χάσκοβο, Δούβιανη, Σωφράτικα, Τεριαχάτι και Γοριτσά)», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, θα απογραφούν δειγματοληπτικά.

Τι μέλει γενέσθαι τελικά με το θέμα της απογραφής, τόσο των ανθρώπων, όσο και των κατοικιών στην Αλβανία; Μέχρι στιγμής όσες απογραφές έχουν διενεργηθεί στην χώρα δεν χαρακτηρίζονται για την αντικειμενικότητα των στοιχείων τους και πάντα αλλοίωναν και τον πραγματικό αριθμό των απογραφέντων Ελλήνων και στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες του Χότζα (που ισχύουν ακόμη στην Αλβανία), όσο και σε άλλα μέρη όπου Έλληνες κάτοικοι δεν είχανε κανένα δικαίωμα να δηλώσουν Έλληνες.

Τέλος, ακόμη και αυτή η πιλοτική απογραφή, τι κριτήρια θα έχει σχετικά με τους μόνιμους ή τους περιοδικά διαμένοντες Έλληνες στην μειονότητα και κατά πόσο θα σεβαστούν οι αρχές το δικαιώματα του αυτοπροσδιορισμού.

Επίσης το σχετικό έντυπο που θα συμπληρωθεί, θα αναγράφει την εθνικότητα και το θρήσκευμα του απογραφέντα ή θα αρκείται απλά στην απλή καταγραφή ενός ακόμη Αλβανού πολίτη;


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου