Δύο ιστορικές νίκες στο ιδιοκτησιακό για τον Άγιο Βασίλη στην Χιμάρα

Δύο ιστορικές νίκες στο ιδιοκτησιακό για τον Άγιο Βασίλη στην Χιμάρα

Δύο ιστορικές νίκες σημείωσαν οι αυτόχθονες κάτοικοι του χωριού Άγιος Βασίλης στην Χιμάρα. Οι κάτοικοι του χωριού και συνάμα νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης τους, κατάφεραν έπειτα από μεγάλο αγώνα με την Αλβανική Δικαιοσύνη, να επανακτήσουν την περιουσία τους και συγκεκριμένα τα κτήματά τους.

Στις 17 Μαΐου 2021 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Κρατικού Οργανισμού Περιουσίας και Συνηγορίας, η οποία ζητούσε την ακύρωση των δύο αποφάσεων των Εφετείων Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου.

Οι εν λόγω αποφάσεις,επιβεβαίωναν την ιδιοκτησία ορισμένων βοσκοτόπων που ανήκαν στους συνιδιοκτήτες του χωριού του Αγίου Βασίλη και είναι εγγεγραμμένοι στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία τους.

Στις 22 Ιουνίου 2021 το Διοικητικό Δικαστήριο της Αυλώνας απέρριψε του ισχυρισμούς του Δήμου της Χιμάρας, ακυρώνοντας ταυτόχρονα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου Υπουργών για τη μεταφορά ορισμένων βοσκοτόπων στην ιδιοκτησία του Δήμου Χιμάρας.

Τα συγκεκριμένα λιβάδια αποτελούσαν και αποτελούν ιδιοκτησία των ντόπιων κατοίκων του Αγίου Βασίλη και είναι εγγεγραμμένα ως δικά τους στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο σκοπός της αλβανικής κυβέρνησης, ήταν η υφαρπαγή του μέσω του Δήμου Χιμάρας και η αξιοποίησή τους για αλλότρια συμφέροντα που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τους ντόπιους κατοίκους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου