Νέα άνοδος στους Αλβανούς αιτούντες άσυλο στην ΕΕ

Νέα άνοδος στους Αλβανούς αιτούντες άσυλο στην ΕΕ

Ο αριθμός των Αλβανών αιτούντων άσυλο που υπέβαλαν αίτηση σε χώρες της ΕΕ διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ανερχόμενοι συνολικά σε περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.

Χιλιάδες Αλβανοί αιτούντες άσυλο αναζητούν προστασία στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Ενώ οι περισσότεροι αποστέλλονται πίσω, αρκετές εκατοντάδες λαμβάνουν άσυλο ή άλλες μορφές προστασίας. Καθώς η Αλβανία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, υποτίθεται ότι θα μειώσει τον αριθμό των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου και ενώ οι αριθμοί δεν είναι τόσο υψηλοί όσο πριν από μερικά χρόνια, η βασική αιτία του ζητήματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι ο αριθμός διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2021, αλλά εξακολουθεί να παραμένει περίπου 20% λιγότερος από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.

Η Γαλλία παραμένει ο νούμερο ένα προτιμώμενος προορισμός, λαμβάνοντας περισσότερες από τις μισές αιτήσεις. Αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες για όσους ζητούν άσυλο. Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 130% το πρώτο δίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα, με 24% του συνόλου-τριπλασιάζεται σε σύγκριση με το 2021.

Η Ιταλία και η Ελλάδα κατατάσσονται πλέον στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Κοινοί λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο περιλαμβάνουν τη φυγή από το οργανωμένο έγκλημα, την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική εμπορία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου