ΣΚ και ΔΚ συμφώνησαν στους πρώτους γύρους επιλογής του Αλβανού ΠτΔ

ΣΚ και ΔΚ συμφώνησαν στους πρώτους γύρους επιλογής του Αλβανού ΠτΔ

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την προεπιλογή τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων κατά τον δεύτερο και τον τρίτο γύρο ψηφοφορίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία που έγινε μεταξύ του σοσιαλιστικού μαστίγιου Taulant Balla και του Enkeled Alibeaj του ΔΚ ορίζει ότι το ΔΚ θα υποβάλει τέσσερις υποψηφίους τους οποίους το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη συνέχεια θα μειώσει σε δύο. Μια μεικτή επιτροπή θα επιλέξει τον τελικό υποψήφιο που θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο για ψηφοφορία.

Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις 23 Μαΐου στις 6 μ.μ., αφού ο πρώτος γύρος έληξε χωρίς υποψήφιο να ψηφίσει.

Ο Μπάλα συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό που επιτεύχθηκε την Τετάρτη σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να προτείνει υποψήφιο για τον τέταρτο και τον πέμπτο γύρο, με το ΣΚ να έχει πλήρη εξουσία να εκλέξει νέο Πρόεδρο με απλή πλειοψηφία.

Την Πέμπτη, περίπου 30 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠτΔ συνεδρίαζαν επί ώρες για να συζητήσουν τις επιλογές τους και έχουν προθεσμία μέχρι την Κυριακή στις 4 το απόγευμα για να παρουσιάσουν τους τέσσερις υποψηφίους τους.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση μεταξύ των κομμάτων, οι Σοσιαλιστές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν στον δικό τους διορισμό.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Alibeaj να υπογράψει συμφωνία με το ΣΚ έχει επικριθεί από μέλη της αποκαλούμενης Επιτροπής Επανίδρυσης, ενός «σχίσματος» του Δημοκρατικού Κόμματος που ξεκίνησε από τον πρώην ηγέτη Σαλί Μπερίσα και του οποίου η δημοτικότητα σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας του κόμματος.

Την Κυριακή, η Επιτροπή Επανίδρυσης του ΔΚ διεξάγει, τις οποίες ο Μπερίσα είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει. Δεν είναι σαφές πώς θα επηρεάσουν τη νομιμότητα των Προεδρικών εκλογών, δεδομένου ότι ο Alibeaj - ο οποίος εκπροσωπούσε το ΣΚ στις διαπραγματεύσεις – αποπέμφθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέλευσης του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του κόμματος.

Επιπλέον, μια εκκρεμής δικαστική απόφαση σύντομα να αποφανθεί για τη νομιμότητα των εθνοσυνελεύσεων που αναμόρφωσαν το Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου