Αλβανία: Αμερικανός αξιωματούχος αντιτίθεται στην δημοσιονομική αμνηστία του Ράμα

Αλβανία: Αμερικανός αξιωματούχος αντιτίθεται στην δημοσιονομική αμνηστία του Ράμα

Οι διεθνείς παράγοντες στην Αλβανία, αντιτίθενται στη δημοσιονομική αμνηστία που προτείνει η αλβανική κυβέρνηση επειδή υπάρχουν φόβοι ότι αναμένεται να νομιμοποιήσει το οργανωμένο έγκλημα και τα χρήματα της διαφθοράς. Το πρώτο μήνυμα ήρθε σήμερα από τον διευθυντή Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, Μπέντζαμιν Ρόκγουελ, ο οποίος είπε ότι το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολουθεί να παραμένει στη γκρίζα λίστα, αποτελεί ντροπή για τη χώρα.

«Είδαμε μεγάλα χτυπήματα από την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) και άλλες διωκτικές αρχές, που γίνονται εβδομαδιαία, αλλά το γεγονός ότι η Αλβανία παραμένει στη γκρίζα λίστα στον αγώνα κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, είναι ένδειξη ντροπής για τη χώρα. Πράγμα που εγείρει ερωτήματα αξιοπιστίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Δείχνει αποτρεπτικό παράγοντα για τις διεθνείς επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη και φυσικά, όταν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, είναι μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία", δήλωσε ο Ρόκγουελ.

Αναφέρθηκε επίσης στο «μαύρο» φάκελο των αποτεφρωτήρων, που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό την αλβανική πολιτική και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις όλων των εποχών.

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτιώσεις στους τομείς του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της κατάσχεσης και της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Κατηγορία για ξέπλυμα προϊόντων εγκλήματος ήταν μέρος των συλλήψεων της SPAK στον φάκελο των αποτεφρωτήρων, ενώ βλέπουμε την αποτελεσματική χρήση αυτών των κατηγοριών από την εισαγγελία. Οι πρόσφατες ενέργειες είναι μια καλή αρχή, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Δεν χρειάζεστε μεγάλη τεχνογνωσία για να κοιτάξετε στην πόλη, στην ακτή ή οπουδήποτε, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η παρουσία παράνομων περιουσιακών στοιχείων στο αλβανικό σύστημα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στα Τίρανα.

Ο Έντι Ράμα δείχνει αποφασισμένος να κάνει δημοσιονομική αμνηστία, την οποία έφερε ως θέμα που εγκρίθηκε από τους πολίτες κατά τη διαδικασία της Εθνικής Διαβούλευσης, μια διαδικασία πολύ αμφιλεγόμενη και αμφισβητήσιμη ως προς τη γνησιότητά της. Μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση του μέχρι το τέλος. Ο ίδιος ο Ράμα είπε ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση χρημάτων της διαφθοράς και του εγκλήματος, αλλά για περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από μαύρη εργασία, κυρίως των Αλβανών μεταναστών.

Ωστόσο το θέμα θα φανεί στην πορεία, καθώς ο Ράμα και οι αποφάσεις του πολλές φορές είναι απρόβλεπτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου