Κυρώσεις σε διεφθαρμένους Αλβανούς πολιτικούς, προανήγγειλε ο πρώην Βρετανός πρέσβης

Κυρώσεις σε διεφθαρμένους Αλβανούς πολιτικούς, προανήγγειλε ο πρώην Βρετανός πρέσβης

Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Αλβανία, Ντάνκαν Νόρμαν, προειδοποίησε για κυρώσεις σε διεφθαρμένους Αλβανούς αξιωματούχους σε δήλωση που δόθηκε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νόρμαν, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρεσβευτή μέχρι το 2021 και τώρα διευθύνει ένα ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, είπε ότι στόχος είναι να αποκοπεί η σύνδεση μεταξύ του εγκλήματος και της πολιτικής.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αλβανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυσκολευόμαστε να πιάσουμε αυτές τις ομάδες και ένας από τους λόγους είναι ότι έχουν πολιτική υποστήριξη», είπε στο News24.

Επίσης πρόσθεσε ότι το έργο θα συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές, το δικαστικό σύστημα, την SPAK και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών και ερευνητές δημοσιογράφους.

Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων, είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάποιες επιλογές να χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, τον νόμο που σχετίζεται με τη μετανάστευση.

«Υπάρχουν διαδικασίες που αποκλείουν ορισμένους ανθρώπους από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουμε και άλλους τρόπους δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για εκείνους τους ανθρώπους που διατηρούν τέτοιους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής και του οργανωμένου εγκλήματος».

Όταν πιέστηκε να αποκαλύψει ονόματα, ο Νόρμαν αρνήθηκε και είπε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί διαφορετικά και προσπαθούμε να κρατήσουμε τη δράση εκτός σκηνής».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα γίνουν ενέργειες τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με την κήρυξη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ως persona non-grata από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για καταγγελίες για σοβαρή διαφθορά, ο Νόρμαλ είπε: «Εναπόκειται στους Αλβανούς να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των πολιτικών κομμάτων».

Επίσης σημείωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να διατηρούν «τα υψηλότερα ηθικά και επαγγελματικά πρότυπα».

«Θέλω να πω ότι οι διεθνείς δυσκολεύονται να συνεργαστούν με οποιαδήποτε προσωπικότητα που δεν έχει αυτά τα ηθικά και επαγγελματικά πρότυπα», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου