Πάνω απ' το 70% η συνολική αύξηση της τιμής του ψωμιού στην Αλβανία μέσα σε ένα χρόνο

Πάνω απ' το 70% η συνολική αύξηση της τιμής του ψωμιού στην Αλβανία μέσα σε ένα χρόνο

Οι τιμές αυξήθηκαν από 13 σε 20% για 12 είδη ψωμιού (διαιρούμενο κατά βάρος και σύνθεση) στα καταστήματα λιανικής στις επαρχίες της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τις εμπορικές μονάδες τροφίμων στις επαρχίες Κορυτσάς και Πόγραδετς ( που εκτός από τρόφιμα εμπορεύονται και ψωμί) η προμήθεια αυτών των προϊόντων γίνεται σε αυξημένες τιμές.

Επίσης αύξηση τιμών σε ορισμένους φούρνους σε Αργυρόκαστρο, Αυλώνα και Αγ. Σαράντα επιβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Αρτοποιείων και , Ζαχαροπλαστείων και της χώρας.

Όπως μεταδίδει η Monitor, η αύξηση δεν είναι μαζική σε όλη την αγορά, αλλά οι συνοικίες που έχουν αλλάξει τις τιμές τους είναι πιο εκτεθειμένες στην αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω της απόστασης.

Συγκεκριμένα, η τιμή του απλού λευκού και μαύρου ψωμιού για τις συνοικίες στα νοτιοανατολικά της Αλβανίας έχει αυξηθεί κατά 20%, φτάνοντας τα 120 λεκ. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε επίσης και στην τιμή του ψωμιού που χρησιμοποιείται για τοστ, φτάνοντας τα 130 λεκ από 110 λεκ (αύξηση 18%).

Η τιμή των 500 γραμμαρίων ψωμιού καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 20%, φτάνοντας τα 60 λεκ. Αύξηση σημειώθηκε και για άλλα είδη ψωμιού, όπως καρβέλια βάρους 550 γραμμαρίων από 60 λεκ, πωλούνται 70 λεκ (αύξηση 17%.

Αμετάβλητη παρέμεινε η τιμή του ψωμιού σίκαλης και του ψωμιού βάρους 700 γραμμαρίων. Η τιμή του ψωμιού που χρησιμοποιείται για χάμπουργκερ βάρους 80 γραμμαρίων από 10 λεκ για δύο ημέρες πωλείται προς 12 λεκ (αύξηση 20 %).

Για την περίοδο 2021-2022 η τιμή του απλού ψωμιού αυξήθηκε 3 φορές στη σειρά με συνολική αύξηση 71,4%. Η πρώτη αύξηση της τιμής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους όπου το απλό λευκό ψωμί από 70 λεκ αυξήθηκε σε 80 λεκ. Στα μέσα Μαρτίου η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε ξανά, φτάνοντας τα 100 λεκ. Ενώ η τιμή των 120 λεκ έχει αρχίσει να διακινείται σε συνοικίες όπως η Κορυτσά, το Πόγραδετς, το Αργυρόκαστρο και τους Άγιους Σαράντα λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς των αλεύρων που έρχεται ως αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής στα καύσιμα.

Η άνοδος της τιμής στα 120 λεκ αναμένεται να αποτυπωθεί πολύ σύντομα σε ολόκληρη την αγορά, ωστόσο η αλβανική κυβέρνηση αν και κατά καιρούς εξαγγέλλει πως θα επιβλέπει την κατάσταση, εμποδίζοντας τυχόν παρατυπίες και φαινόμενα αισχροκέρδειας, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κατάσταση να αλλάζει.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τις μαζικές αυξήσεις των τιμών στην Αλβανία, όπως και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο η αλβανική αντιπολίτευση τονίζει πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει η ίδια πριν από την εισβολή, λόγω της διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου