Η Αλβανία στις 10 πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου σύμφωνα με την Παγκ. Έκθεση Ευτυχίας

Η Αλβανία στις 10 πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου σύμφωνα με την Παγκ. Έκθεση Ευτυχίας

Η Αλβανία κατατάσσεται στις 10 πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την αντίληψη των πολιτών της.

Μία από τις έξι μεταβλητές του Δείκτη Ευτυχίας 2022, (The World Hapinnes Report) που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ΟΗΕ, είναι η αντίληψη για τη διαφθορά, η οποία μετριέται με δημοσκοπήσεις σε πολίτες μέσω δύο ερωτημάτων: «Είναι διαδεδομένη η διαφθορά στην κυβέρνηση ή όχι;» και «Είναι διάχυτη η διαφθορά στις επιχειρήσεις;»

Για την περίοδο 2019-2021, η Αλβανία έχει βαθμολογία για αυτόν τον δείκτη 0,03, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στον κόσμο.

Οι πολίτες των Βαλκανίων γενικά πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δεύτερη στον κόσμο, μετά το Αφγανιστάν. Άλλες χώρες στην περιοχή των οποίων οι πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι υψηλή είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Στη λίστα πίσω από την Αλβανία βρίσκονται τα Σκόπια και μετά το Κοσσυφοπέδιο, με αυτές τις δύο χώρες στην προηγούμενη κατάταξη να ήταν σε πιο δίνη θέση από την Αλβανία.

Η χώρα, η οποία θεωρείται από τους πολίτες της ως η λιγότερο διεφθαρμένη στον κόσμο συνεχίζει να είναι η Σιγκαπούρη.

Όσον αφορά την λίστα με τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες, εκεί περιλαμβάνονται οι σκανδιναβικές χώρες,Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, καθώς και η Νέα Ζηλανδία.

Η υψηλή αντίληψη που έχουν οι Αλβανοί πολίτες και επιχειρήσεις και τη διαφθορά είναι ένας από τους δείκτες που τους τοποθετούν χαμηλά στον δείκτη ευτυχίας.

Ο συγκεκριμένος ο δείκτης κατατάσσει την Αλβανία στην προτελευταία θέση της Ευρώπης.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Αλβανία κατατάχθηκε στην 90η θέση σε σύνολο 146 χωρών, ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αφήνει πίσω την Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 112η θέση.

Η έκθεση «Happiness» βασίζεται σε μια ετήσια έρευνα, η οποία ρωτά περίπου 1000 άτομα σε περίπου 150 χώρες του κόσμου, τα οποία καλούνται να καταταγούν, από το 1 έως το 10, για να δουν αν ζουν καλά ήΑλβανία έχει λάβει φέτος 5.199 μόρια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έξι δείκτες για να κατανοήσουν τα αποτελέσματα: το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, την προσδοκία για μια υγιή ζωή κατά τη γέννηση, την υποστήριξη από φίλους και συγγενείς, την φιλανθρωπία, την ελευθερία επιλογών στη ζωή και τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς.

Σε αντίθεση με τους Αλβανούς πολίτες της Αλβανίας, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κατατάσσονται ως οι πιο ευτυχισμένοι στην περιοχή και μεταξύ των πιο ευτυχισμένων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 32η θέση, σχεδόν ίδια με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου