Τα Τίρανα η πρωτεύουσα με την χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη

Τα Τίρανα η πρωτεύουσα με την χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη

Τα Τίρανα κατατάσσονται ως η πρωτεύουσα με την χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη και μεταξύ των τελευταίων στον κόσμο, σύμφωνα με το Numbeo, το μεγαλύτερο σύστημα δεδομένων για το κόστος και την ποιότητα ζωής.

Οι υψηλές τιμές των κατοικιών σε σχέση με το εισόδημα, η ρύπανση, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, ο χρόνος που αφιερώνεται στην κυκλοφορία, το δυσμενές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, είναι μερικοί από τους δείκτες που καθιστούν την αλβανική πρωτεύουσα σε κακή θέση στην εν λόγω κατάταξη.

Στη νέα κατάταξη του 2022, τα Τίρανα βρίσκονται στην 229η θέση, υποβαθμισμένα και άλλο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που βρίσκονταν στην 222η θέση.

Η αλβανική πρωτεύουσα κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων στον κόσμο, από τις 255 πόλεις που κατατάσσονται συνολικά στην κατάταξη .

Από τις άλλες πρωτεύουσες της περιοχής, το Σεράγεβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατατάσσονται στην 188η θέση, έχοντας την καλύτερη θέση στα Βαλκάνια. Το Βελιγράδι της Σερβίας κατατάσσεται στην 206η θέση και τα Σκόπια στην 216η θέση.

Σύμφωνα με την εξήγηση της μεθοδολογίας Numbeo, ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής (όσο υψηλότερος τόσο καλύτερος) είναι μια αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας ζωής, χρησιμοποιώντας έναν εμπειρικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τους ακόλουθους δείκτες:

Δείκτης αγοραστικής δύναμης (όσο υψηλότερος τόσο καλύτερα). Τα Τίρανα βρίσκονται στην 122η θέση, μεταξύ των τελευταίων στην Ευρώπη)

-Δείκτης ρύπανσης (χαμηλότερα είναι καλύτερα) - Η αλβανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 243η θέση, η δική μου είναι μολυσμένη στην Ευρώπη και μεταξύ των τελευταίων στον κόσμο από 255 συνολικά. Η αναλογία των τιμών των κατοικιών προς το εισόδημα (όσο χαμηλότερη τόσο καλύτερα). Τα Τίρανα βρίσκονται στην 207η θέση, μεταξύ των πιο ακριβών πόλεων στην Ευρώπη για αγορά κατοικίας από άποψη εισοδήματος)

-Δείκτης κόστους διαβίωσης Εδώ η πρωτεύουσα κατατάσσεται ελαφρώς καλύτερα, στην 67η θέση, όπου η κατάταξη ξεκινά από τη χαμηλότερη.

-Δείκτης ασφαλείας (όσο υψηλότερο τόσο καλύτερα). Η αλβανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 129η θέση, μια μέτρια θέση.

-Δείκτης υγειονομικής περίθαλψης (όσο υψηλότερο τόσο καλύτερα). Τα Τίρανα βρίσκονται στην 245η θέση, τελευταία στην Ευρώπη και ανάμεσα στις 11 τελευταίες στον κόσμο.

-Ο δείκτης του χρόνου που αφιερώνεται στην κίνηση (χαμηλότερο είναι καλύτερο). Εδώ τα Τίρανα κατατάσσονται τελευταία στην 182η θέση).

-Δείκτης κλίματος (όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα), όπου η πρωτεύουσα βρίσκεται στην 86η θέση, με σχετικά κατάλληλο κλίμα).

Στην Ευρώπη, η καλύτερη πόλη για να ζεις είναι η Ζυρίχη στην Ελβετία και ακολουθούν άλλες πόλεις της Ελβετίας, όπως η Γενεύη. Ακολουθούν το Αϊντχόφεν στην Ολλανδία και η Κοπεγχάγη στη Δανία.

Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο είναι το Raleigh, NC, Ηνωμένες Πολιτείες. Καμπέρα, Αυστραλία; Αδελαΐδα, Αυστραλία.

Οι πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο είναι η Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Λάγος στη Νιγηρία, η Τεχεράνη στο Ιράν και η Μανίλα στις Φιλιππίνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου