Στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης στην Αλβανία

Στα ύψη τα είδη πρώτης ανάγκης στην Αλβανία

Ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στην Αλβανία

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ξανά τον Φεβρουάριο στο 3,9% στην Αλβανία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα τρόφιμα, την ενέργεια και τις υπηρεσίες μεταφορών, αντανακλώντας τη σημαντική άνοδο των τιμών αυτών των προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Το 86% του συνολικού πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο προήλθε από τις τρεις παραπάνω ομάδες.

Όσον αφορά την ομάδα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» για τον Φεβρουάριο, έφτασε στο 6,9% ακολουθώντας τη ραγδαία αυξητική τάση που καταγράφει τους τελευταίους μήνες, ενώ πριν από ένα χρόνο, ήταν μόλις 3,2%.

Σύμφωνα με το Instat, τα προϊόντα που είναι πιο ακριβά σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι αυτά της υποομάδας των λαχανικών και της πατάτας στο 16,4%, ενώ ακολουθούν οι υποομάδες «έλαια και λιπαρά» με 10,1%, «φρούτα» με 7%, «ψωμί και δημητριακά» κατά 6,8%, «ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτες και κέικ» κατά 6,7%, «κρέας και γαλακτοκομικά» αντίστοιχα στο 3,9% και 3,3%.

Όσον αφορά τα μεταφορικά ο πληθωρισμός άγγιξε το 10,4%, πράγμα που αντανακλά την επίδραση της ραγδαίας ανόδου των τιμών των καυσίμων τους τελευταίους μήνες.

Μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν αρνητικός, στο -3,9%, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα την απότομη αντιστροφή της τάσης της τιμής των καυσίμων και τους αυξανόμενους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η άνοδος να δημιουργήσει σπειροειδή πληθωρισμό στην οικονομία.

Σε μεγάλο βαθμό, η επίδραση της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές έχει αποσβεστεί από το απόφαση να μην μεταφερθεί αυτή η αύξηση στους οικιακούς καταναλωτές και στις μικρές επιχειρήσεις. Αλλά για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, το ρεύμα έχει γίνει πολύ πιο ακριβό τους τελευταίους μήνες. Έτσι, παρόλο που δεν πληρώνουν περισσότερα για τους λογαριασμούς ρεύματος, οι καταναλωτές θα πληρώνουν μέρος της τιμής της ακριβής ενέργειας στους λογαριασμούς καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Αν και σε μέσο όρο ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτές της Ευρωζώνης ή των ΗΠΑ, η αρνητική άνοδο θα συνεχίσει σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας.

Από την άλλη πλευρά, ο υψηλός πληθωρισμός στην ομάδα των τροφίμων αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, όπου τα τρόφιμα αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ο πληθωρισμός είχε αποσβεστεί εν μέρει από τις ισχυρές θέσεις σε λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία. Όμως με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το λεκ υποτιμάται ραγδαία έναντι του ευρώ. Η υποτίμηση του νομίσματος αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στην παρακολούθηση του εισαγόμενου πληθωρισμού στην οικονομία της χώρας.

Το πλήγμα φυσικά και επηρεάζει άμεσα και τις περιοχές της ΕΕΜ, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να αφορά συνταξιούχους και μεσήλικες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου