Εσκομπάρ - Μπερίσα σε νέο «πόλεμο» δηλώσεων

Εσκομπάρ - Μπερίσα σε νέο «πόλεμο» δηλώσεων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reporteri.net ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Ερωτηθείς για την απόφαση του State Department να κηρύξει persona non grata τον Σαλί Μπερίσα.

Ο Εσκομπάρ τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο κανενός πολιτικού κόμματος.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στον πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ώθησε αυτό το κόμμα σε βαθιά κρίση. Ο Μπερίσα διεκδικεί την εξάλειψη του σημερινού προέδρου Λουλζίμ Μπάσα και την επιστροφή του στο τιμόνι του κόμματος. Ποια θα είναι η αμερικανική θέση εάν οι Αλβανοί Δημοκρατικοί αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο;»

Εσκομπάρ:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν το κατέστησε σαφές. Ο γραμματέας Μπλίνκεν το έχει καταστήσει σαφές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λογοδοτήσουν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για τη συμμετοχή σας σε σημαντικές πράξεις διαφθοράς ή την προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεν είναι φυσιολογικό και δεν είναι αποδεκτό να είναι το πρόσωπο οποιουδήποτε κόμματος ένα άτομο που έχει κυρωθεί για μεγάλες πράξεις διαφθοράς. Και από αυτή την άποψη, έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν το Δημοκρατικό Κόμμα ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα ηγείται ή εκπροσωπείται από άτομο που του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών για σημαντικές πράξεις διαφθοράς, τότε δεν μπορείτε να περιμένετε κανονικές σχέσεις», λέει ο Εσκομπάρ.

Από πλευράς του Μπερίσα αναφέρει πως στην υπόθεσή του εμπλέκεται ο George Soros, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ να αναφέρουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τα οποία τον κήρυξαν persona non grata.

«Η non grata δήλωση του Σαλί Μπερίσα βασίζεται στη συκοφαντία του Ράμα και του Soros. Για αυτό έχω μηνύσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν. Το έκανα με πολύ πόνο. Πρόκειται για ένα έργο του Σόρος που τον έχω κηρύξει non grata από το 2017. Αν το ΔΚ έρθει στην εξουσία ο Soros θα κηρυχθεί non grata.

Δεν συνεργάζονται μαζί μου; Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ διορθώνουν τα λάθη. Η Yuri Kim είπε ότι δεν έχει γίνει ποτέ αφαίρεση των «non grata», αλλά έχουν γίνει δεκάδες αφαιρέσεις τους. Πήγα σε μια χώρα όπου ο επικεφαλής του κοινοβουλίου των μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κηρύχθηκε non grata από τις ΗΠΑ.

Αυτοί με τη θεωρία «έχουμε στοιχεία, αλλά δεν τα λέμε» δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι. Σε αυτή τη δήλωση του Εσκομπάρ, καμία γραμμή, καμία δήλωση δεν αλλάζει την αλήθεια.» είπε ο Μπερίσα σε γνωστή αλβανική εκπομπή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου