Ο Ράμα καλεί την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Ο Ράμα καλεί την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής «Ανοιχτά Βαλκάνια», με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΤΑ, ο τελευταίος ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των χωρών», ενώ πρόσθεσε ότι «αποφάσισαν να καλέσουν την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία να συμμετάσχουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα τους επόμενους έξι μήνες στα Σκόπια.

Ερωτηθείς για την επίδραση αυτής της πρωτοβουλίας στις συνθήκες και τις διαφορετικές ταχύτητες ένταξης στην ΕΕ που θα συμπεριληφθούν οι τρεις χώρες, ο Ράμα είπε ότι για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» υπάρχει μια τάση από εκείνους τους ανθρώπους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν ή δεν θέλουν να πετύχει, λέγοντας ότι πρόκειται να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ή να ξαναδημιουργήσουμε τη Γιουγκοσλαβία. Θέλω να το πω στα αλβανικά, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους Αλβανούς.

Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν έχουν καμία σχέση με τη Γιουγκοσλαβία.

Στην επόμενη σύνοδο κορυφής θέλουμε να έχουμε την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν αρκεί ο λαός μας, οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς μας να έχουν εντελώς ελεύθερο εμπόριο, όπως αυτοί στην ΕΕ. Αλλά πρέπει να έχουν λιγότερα εμπόδια όταν φτάσουν στην ΕΕ. Θα επικοινωνήσουμε λοιπόν με τις χώρες της ΕΕ και θα κάνουμε μαζί τη διαδικασία στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Βαλκανίων» για την κοινή αγορά της περιοχής με τη διαδικασία εισόδου στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά. Ποιος θα μας πίστευε αν δεν δείξουμε με πράξεις ότι μπορούμε να είμαστε στο επίπεδο της φιλοδοξίας και της συμπεριφοράς της ΕΕ.

Εκφράζοντας τη λύπη του που δεν μπορεί να μιλήσει αλβανικά, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι «η Σερβία είναι υποστηρικτής της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας».

Από πλευράς του ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι, «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε πάντα στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Είναι μια διαδικασία που κάνουμε για τον εαυτό μας. Δεν φταίει ο ηγέτης της Αλβανίας ή της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για τους ηγέτες της ΕΕ. Έχετε καταφέρει τα πάντα και δεν έχουμε αυτό που θέλετε».

«Μπορώ να πω, ναι είμαστε σε καλύτερη θέση. Η ενοποίηση αυτών των χωρών, που τώρα μιλούν για απόσχιση, είναι μια άλλη κενή ιστορία που προέρχεται από γραφειοκράτες που δεν καταλαβαίνουν την ουσία. Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι ένα πραγματικό όραμα, όπως δήλωσαν οι Zoran και Edi. Είναι το όραμα μιας διαφορετικής Βαλκανικής. Για τα Βαλκάνιά μας που δεν πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά να υπερηφανευόμαστε. Θα δημιουργήσουμε καλύτερο χώρο για όλους τους ανθρώπους μας και βιοτικό επίπεδο για αυτούς. Θα σταθούμε δίπλα-δίπλα με τους φίλους μας από τα Τίρανα και τα Σκόπια».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», ο Βούτσιτς είπε ότι δεν έχουν πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο να κάθεται στο τραπέζι για τα Ανοιχτά Βαλκάνια.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Κόσοβο. Η Σερβία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς αυτό, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην μιλήσουμε ή να μην είναι κάποιος μέρος των «Ανοιχτών Βαλκανίων». Μπορούμε να αναφέρουμε στα συνοριακά σημεία διέλευσης στο Jarinje μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας ή προς την κοιλάδα του Πρέσεβο ή την κεντρική Σερβία όπως λέμε. Θα ήταν πιο εύκολο για τους Αλβανούς και τους Σέρβους αν δεν υπήρχαν τέτοια σύνορα ή ουρές για να κυκλοφορεί ο κόσμος ελεύθερα; Αυτά δημιουργούν ατελείωτα προβλήματα. «Θα ήταν πιο εύκολο αν δεν ήταν», είπε.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς στην Πρίστινα, είτε στη Μιτρόβιτσα, στο Βελιγράδι, στα Τίρανα, που να μην συμφωνεί με αυτά που λέω. Αλλά αν είχα πρόβλημα με την εμφάνισή τους ή την επίλυση του καθεστώτος των πολιτικών ζητημάτων, αυτό θα ήταν στη δικαιοδοσία του διαλόγου στις Βρυξέλλες, αλλά όσον αφορά την κίνηση, τα αγαθά και τα κεφάλαια, να εργαστούμε μαζί στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Βαλκανίων» δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό. Απευθύνω επίσης αυτήν την πρόσκληση στο Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς είναι σημαντικό να το ακούσουν αυτό οι λαοί τους. Για τους ανθρώπους που δεν αποδέχονται αυτή την πρωτοβουλία θα επαναλάβω αυτό που είπε ο Ράμα, όσοι δεν θα ενωθούν στον χρόνο, απλώς θα χάνουν χρόνο. Δεν χρειάζεται να ικετεύουμε κανέναν γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο οφέλη από αυτή την πρωτοβουλία. Αν το θέμα είναι ποιος καίει περισσότερες σημαίες, είμαστε ριζικά ενάντια σε αυτό, είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας», είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζάεφ, είπε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν είναι υποκατάστατο της ένταξης στην ΕΕ, αλλά αντίδραση των χωρών μας στην αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

«Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι μια πρωτοβουλία για την οποία μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες μας και τις οικονομίες των χωρών μας. Πιστεύω ότι μια ενωμένη περιοχή θα είναι μια ισχυρότερη περιοχή απέναντι στην Ευρώπη και θα δώσει θετικά αποτελέσματα», είπε ο Ζάεφ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου