Το 30% του πληθυσμού της Αλβανίας ζει με λιγότερο από 5 δολάρια την ημέρα

Το 30% του πληθυσμού της Αλβανίας ζει με λιγότερο από 5 δολάρια την ημέρα

Η Αλβανία βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα η χώρα έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού που ζει σε σχετική φτώχεια με λιγότερο από 5 δολάρια την ημέρα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, φέτος το 30,8% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και το φαινόμενο θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2023, όπου το 29,3% του πληθυσμού της χώρας θα ζει με λιγότερα από 5 δολάρια την ημέρα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Αλβανία έχει το υψηλότερο επίπεδο φτώχειας στην περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση, έχει φτώχεια στο 24,4%, την Σερβία την τρίτη με 19,8%, τα Σκόπια με 17,9% και το Μαυροβούνιο με 16%. Παρά την έντονη κυκλική ανάκαμψη, η πανδημία ανέτρεψε τα προηγούμενα επιτεύγματα στη μείωση της φτώχειας.

Η οικονομία της Αλβανίας αυξήθηκε κατά 17,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αριθμός των εργαζομένων την ίδια περίοδο ήταν 33 χιλιάδες χαμηλότερος από την ίδια περίοδο του 2019. Ο Covid-19 έχει κοστίσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, έχει ανατρέψει τα επιτεύγματα στη μείωση της φτώχειας και είναι πιθανό να αφήσει επιζήμια υγειονομική και οικονομική κληρονομιά στα ακόλουθα. Οι πληγές που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο κεφάλαιο θα επουλωθούν αργά, ενώ το ποσοστό συσσώρευσης φυσικού κεφαλαίου είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλό.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, όλοι οι βασικοί παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης, όπως οι επενδύσεις, η αύξηση της παραγωγικότητας, οι βελτιώσεις στην εκπαίδευση και την υγεία, η αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθούν.

Η πανδημία θα επιδεινώσει περαιτέρω αυτές τις πτυχές, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα και οι αρνητικές επιπτώσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται αισθητές στους φτωχότερους, τις γυναίκες, τα παιδιά, καθώς και τους νέους, τους μετανάστες και τους άτυπους εργαζόμενους.

Για την Αλβανία, που αναφέρεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο, εάν η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και η απασχόληση αυξηθούν ξανά, η φτώχεια μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο κάτω από το 30 % έως το 2022. Τα επόμενα χρόνια, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιστρέψει ως το κύριο εργαλείο του ΑΕΠ ανάπτυξη. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται εάν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό κλίμα, ανέφερε η Τράπεζα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου