Ο Ράμα καλεί τους Αφγανούς να μείνουν μόνιμα στην Αλβανία

Ο Ράμα καλεί τους Αφγανούς να μείνουν μόνιμα στην Αλβανία

Συνέντευξη στο BBC παραχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από την Σλοβενία όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής.

Ο Ράμα ανέφερε ότι οι Αφγανοί είναι προσωρινά προστατευμένοι στην Αλβανία, αλλά τόνισε ότι όσοι θέλουν μπορούν να εγκατασταθούν στην χώρα.

Επίσης είπε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί Αφγανοί που έχουν υποβάλει αίτηση για βίζα με σκοπό να πάνε στις ΗΠΑ, αλλά ο μεγάλος αριθμός τους θα σημαίνει ότι ο χρόνος αναχώρησής τους για το αμερικανικό έδαφος θα διαρκέσει περισσότερο από ότι είχε αρχικά ειπωθεί.

Ακόμη πρόσθεσε ότι πολλές οργανώσεις που βοήθησαν στην μεταφορά τους φροντίζουν και την στέγασή τους, ωστόσο τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες δεν βοηθούν.

«Αυτό είναι κάτι που δεν το λέμε. Τους καλέσαμε να τους κρατήσουν προσωρινά. Πιθανότατα θα μπορούν να πάνε στις ΗΠΑ αργότερα. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Με τόσους πολλούς ανθρώπους που υποβάλλουν αίτηση για βίζα στις ΗΠΑ, θα διαρκέσει περισσότερο από ότι ειπώθηκε. Είμαστε έτοιμοι να τους καλωσορίσουμε να μείνουν στην Αλβανία εάν θέλουν να εγκατασταθούν εδώ.

Είμασταν σε αυτή την θέση όχι πολύ καιρό πριν. Πριν από 30 χρόνια, εμείς οι «Αφγανοί» προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε από την κόλαση για να φτάσουμε στην Ευρώπη. Ήταν αρκετά παρόμοιο όσον αφορά το άγχος μπροστά στο άγνωστο. Αυτό τιμά την ιστορία και την παράδοσή μας. Κάνουμε κάτι που πιστεύω ότι οφείλουμε και στα παιδιά μας, για να μεγαλώσουν με την πεποίθηση ότι στη ζωή υπάρχει ένας χρόνος για να δώσουμε και ένας χρόνος για να λάβουμε. Δεν είμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε αρκετά να μοιραστούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που τις φροντίζουν», ανέφερε ο Ράμα (πιθανόν οι ΜΚΟ του Σόρος)

Επίσης χρησιμοποίησε μια αλβανική έκφραση «ψωμί και αλάτι και καρδιά», τονίζοντας ότι αυτά δεν θα λείψουν από τους Αφγανούς στην Αλβανία, ενώ παραλλήλισε τη διαμονή τους εκεί με την κατάσταση των Αλβανών που έφυγαν για την Ευρώπη πριν από 30 χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή στηριζόμαστε μόνο στη συνεργασία με ανθρώπους που έχουν πλούσια καρδιά. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν καθαρή καρδιά. Έχουμε ένα ρητό στην Αλβανία "ψωμί, αλάτι και καρδιά". Αυτά τα τρία δεν θα τα χάσετε. Για τα υπόλοιπα θα τα καταφέρουμε. Καλωσορίσαμε μισό εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης στο Κοσσυφοπέδιο. Τότε ήμασταν ακόμη πιο φτωχοί. Γίναμε ακόμη πιο πλούσιοι στο πνεύμα και μάθαμε ότι σε αυτή τη ζωή η μνήμη είναι πολύ σημαντική.

Είμαστε εκεί για να τους πούμε ότι μπορούν να το νιώσουν μόνο σαν στο σπίτι τους. Κάναμε αυτό που θα θέλαμε να κάνουν οι άλλοι για εμάς. Είναι μια γεμάτη στιγμή για εμάς. «Οι περισσότεροι Αλβανοί δείχνουν ότι είμαστε εξαιρετικοί», δήλωσε.

Δεν λείπουν τα λαϊκά ρητά και οι έμμεσες αναφορές του Ράμα στις ΜΚΟ, ενώ παράλληλα επιμένει στην μόνιμη εγκατάσταση παραμονή των Αφγανών προσφύγων στην Αλβανία, που πιθανόν να επιβάλλονται από τον στενό του φίλο, τον Σόρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου