Αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Αλβανία - Τι μέτρα ισχύουν

Αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Αλβανία - Τι μέτρα ισχύουν

Η Τεχνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Αλβανίας, που συνήλθε σήμερα το πρωί για να εξετάσει την κατάσταση του COVID-19 στην χώρα αποφάσισε να μην αλλάξει τα ισχύοντα μέτρα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μίρα Ρακατσόλι, είπε ότι σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί με το ίδιο επίπεδο μέτρων, αλλά με την αυστηρή εφαρμογή τους και την συνέχιση του μαζικού εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.

Επίσης ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σχετίζεται με την κυκλοφορία της παραλλαγής «Δέλτα» που έχει φέρει παρόμοια έξαρση και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό και ευρύτερα.

Οι ειδικοί της επιτροπής επισημαίνουν ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων στην Αλβανία αυξήθηκε σε 480 κρούσματα από περίπου 200 που ήταν πριν από μια εβδομάδα. Ο αριθμός των ενεργών περιστατικών έχει αυξηθεί, γεγονός που αύξησε τη συχνότητα των 2 εβδομάδων κατά 5 φορές, ενώ η ηλικιακή ομάδα 35-64 ετών έχει σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων.

Ακόμη, η επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Σίλβα Μπίνο, ανέφερε ότι το 27 % του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ το 37 % έχει εμβολιαστεί με μία δόση.

Επιπλέον, όσο αφορά το Αργυρόκαστρο φαίνεται να σημειώνει ρεκόρ εμβολιασμών σε σχέση με άλλες πόλεις της Αλβανίας, ενώ παρατηρείται αύξηση και στην πρωτεύουσα.

Τα μέτρα κατά του COVID -19 που θα εξακολουθούν να ισχύουν στην Αλβανία είναι τα εξής:

  • Η υποχρέωση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους καθώς και στις δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Αστυνομικό ωράριο κυκλοφορίας από 00.00 - 06: 00.
  • Πρόγραμμα μουσικής έως τις 23:00.
  • Τα αθλητικά πρωταθλήματα επιτρέπονται με την παρουσία οπαδών με μειωμένη χωρητικότητα έως και 30% σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο
  • Επιτρέπονται οι δραστηριότητες θεάτρων, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών παραστάσεων, συνεδρίων, με μειωμένη χωρητικότητα έως και 30% των θεατών ή των συμμετεχόντων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
  • Επιτρέπονται υπαίθριες συγκεντρώσεις έως και 50 άτομα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Όσον αφορά τις περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην χώρα, φυσικά ισχύουν τα ίδια μέτρα όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια, με μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων να έχει εμβολιαστεί, ωστόσο η ελαστικότητα των μέτρων έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της απουσία τους ιού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου