Ο ΠτΔ Μέτα δεν θεσπίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της Αλβανίας αναφέροντας μια σειρά παραβιάσεων

Ο ΠτΔ Μέτα δεν θεσπίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της Αλβανίας αναφέροντας μια σειρά παραβιάσεων

Μετά την απόφασή του να μην θεσπίσει τον Νόμο περί Αλλοδαπών στην Αλβανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας Ιλίρ Μέτα, σήμερα αποφάσισε να μην επικυρώσει και τον νέο προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος εγκρίθηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο στις 23 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Ο Αλβανός Πρόεδρος μέσω επιστολής του προς το αλβανικό Κοινοβούλιο, τεκμηριώνει τον λόγο για τον οποίο δεν προχωρά στην επικύρωση:

Ο προϋπολογισμός ξεπερνά τις συνταγματικές αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, καθώς επίσης δεν δικαιολογείται το κατεπείγον στην έκδοση της συγκεκριμένης κανονιστικής πράξης του ισχύοντος νόμου.

Επίσης παραβιάζει την αρχή του κράτους δικαίου.

Παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού και της ισορροπίας των εξουσιών.

Παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.

Εκτός αυτού ο Μέτα κατηγορεί την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύεται το γεγονός των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία, αλλά και των καταστροφικών σεισμών από τους οποίους επλήγη η Αλβανία, ως ευκαιρία έγκρισης ανεξέλεγκτων και παράνομων νομοθετημάτων.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι κρατικές δαπάνες ορίζονται να συνεχιστούν ως έχει έως το 2023, λόγω της πανδημίας και της κρίσης που εκείνη έχει επιφέρει στην χώρα.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Μέτα για ακόμη μία φορά φαίνεται να παίζει καταλυτικό ρόλο σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της αντιπολίτευσης και αναχαιτίζει με τον τρόπο του την απολυτότητα των πολιτικών της αλβανικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου