Βυθίστηκε το πλωτό φωτοβολταϊκό ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας

Βυθίστηκε το πλωτό φωτοβολταϊκό ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας

Το πρώτο πλωτό ηλιακό εργοστάσιο της Αλβανίας, που ιδρύθηκε και συνδέθηκε στο δίκτυο στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, βυθίστηκε. Κατασκευασμένο από δύο νορβηγικές εταιρείες, τη Statkraft και το Ocean Sun, το ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 2 MW εγκαινιάστηκε στη δεξαμενή της Μπάνια, όπου η Stakraft λειτουργεί επίσης μονάδα υδροηλεκτρικής ενέργειας 72 MW.

Το ηλιακό εργοστάσιο καλύπτει 4.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από 4 πλωτές μονάδες και περίπου 1.600 ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμφωνα με τον Ocean Sun, υπήρξε ένα περιστατικό με το «floater» - το μεγάλο πλωτό δακτύλιο που συνδέεται με μια μεμβράνη. Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με φορτηγίδες που βοηθούν να το κρατήσει επιπλέει. Η εταιρεία ανέφερε σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα τη μερική βύθισή της.

«Η διάσωση των μεγάλων και ακριβών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, συνεχίζεται. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τη Statkraft για να προσδιορίσει τους λόγους και τις συνέπειες του συμβάντος », δήλωσε ο Ocean Sun λίγο μετά το ναυάγιο.

Χθες οι υπεύθυνη προχώρησαν σε μια νέα δήλωση λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εργασία για τη μεταφορά των κατεστραμμένων περιουσιακών στοιχείων στην ξηρά και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να καταλάβουμε τι πήγε στραβά.

«Το Ocean Sun παραμένει απόλυτα αφοσιωμένο και σίγουρο στην βασική τεχνολογία, η οποία έχει αποδειχθεί επιτυχώς σε αρκετούς πιλότους. Η Ocean Sun θα ενημερώσει τη χρηματοπιστωτική αγορά καθώς προχωρά η διαδικασία και θα γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες », δήλωσε η εταιρεία.

Πριν από το συμβάν, και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα εγκατασταθούν τρεις επιπλέον πλωτές μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με συνολική πρόσθετη χωρητικότητα 1,5 MWp. Ωστόσο δε σχολίασαν εάν αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να ισχύουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου