Παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβεως εκτενής αναφορά για τη διαφθορά στην Αλβανία

Παρουσία της Αμερικανίδας Πρέσβεως εκτενής αναφορά για τη διαφθορά στην Αλβανία

Σε μια συμβολική επέτειο για τα 30 χρόνια από την επανέναρξη των αλβανο - αμερικανικών διπλωματικών σχέσεων που έλαβε χώρα χθες στα Τίρανα, διοργανώθηκε η διάσκεψη του Αλβανικού Ινστιτούτου Μελέτης των Διεθνών Σχέσεων με κύριο θέμα της: "Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αμερικής και της Αλβανίας."

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήτανε και η Πρέσβης της Αμερικής στην Αλβανία Yuri Kim καθώς και άλλα επιφανή πρόσωπα.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο διευθυντής της Διεύθυνσης της Φωνής της Αμερικής (VOA) για την Ευρωασία δρ. Elez Biberaj, άσκησε έντονη κριτική στη σημερινή αλβανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος τόνισε πως πράξεις που υπονομεύουν τις δημοκρατικές πρακτικές μπορεί να κλονίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

"Τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία έχει βιώσει μια σημαντική ολίσθηση προς τα πίσω, παρά προς τη δημοκρατία, με αυξανόμενο τον αυταρχισμό, καθιστώντας την Αλβανία ως την πιο διεφθαρμένη και την πιο δυσλειτουργική χώρα της Ευρώπης. Το πολιτικό σύστημα της χώρας ουσιαστικά κατέρρευσε μετατρέποντάς την σε μία χώρα μονοκομματικό - αυταρχικό κράτος, με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να ελέγχει την εξουσία της σε όλα τα επίπεδα. " - αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλβανός καθηγητής.

Επίσης πρόσθεσε πως η πολιτική πόλωση, η διαφθορά σε όλο το φάσμα των δημοσίων λειτουργών, το οργανωμένο έγκλημα και η ατιμωρησία συνεχίζουν απειλούν αισθητά τη δημοκρατία στη χώρα.

"Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που έχουν πρωταρχική σημασία για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά - οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι πολιτικοί, τα δικαστήρια και οι δικαστικοί, οι εισαγγελείς και η αστυνομία - είναι αυτοί που υπονομεύουν την εκστρατεία κατά της διαφθοράς." - συμπληρώνει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου